Кардиолог предупредува кој не треба да јаде лук
Лукот е исклучително здрав, помага во регулирање на шеќерот во крвта, штити од габични инфекции и патогени бактерии, вируси и паразити отпорни на лекови. Неговата главна состојка е алицин, кој го зајакнува имунитетот и кардиоваскуларниот систем.
Лукот е здрав кога се јаде сиров, а рускиот кардиолог Светлана Павличен советува да се остави сечканиот лук да отстои најмалку десет минути, за алицинот да делува со полна сила.
Својот мирис лукот го должи на полифенолот алицин, кој содржи сулфур. Има важна улога во спречувањето на кардиоваскуларни заболувања. Кога ќе влезе во крвта, алицинот е вклучен во синтезата на водород сулфид, кој ги релаксира ѕидовите на крвните садови. и помага во нормализирање на крвниот притисок, не содржи алицин, тој се формира кога лукот ќе дојде во допир со воздух и се остава да отстои 10-15 минути пред да се употреби при готвењето. што може да биде предизвикано од консумацијата на лук.
“Лукот е прилично агресивен производ, па затоа не треба да се јаде на празен стомак. Може да ја оштети слузницата на желудникот и хранопроводникот. Лукот е контраиндициран кај пациенти со инфламаторни заболувања на гастроинтестиналниот тракт во акутната фаза”, тврди. докторот и потсетува дека не треба да се комбинира со лекови кои се користат за лекување на проблеми со циркулацијата, разредување на крвта и со тоа спречување на стареење на згрутчувањето. Исто така, за време на бременост или доење, не се препорачува земање лук како лек.