Ги миете шампињоните пред да ги подготвите? Голема грешка


Кога зборуваме за шампињони, како и за други печурки, вишокот на влага е нивниот голем непријател. Бидејќи печурките се порозни, тие имаат тенденција да апсорбираат течност – како сунѓер. И штом ќе дојдат до оваа состојба, тешко е да се вратат во првобитната состојба, затоа никогаш да не ги миете. Под млаз вода, потопени во вода – никако.

Шампињоните, за разлика од вргањот или другите печурки кои се собираат во шумата, се одгледуваат во затворени фарми или во темни подруми. Освен ако не видите видливи делови од нечистотија на нив – тие се подготвени за готвење. Ако најдете парчиња нечистотија на нив, земете сува крпа, салфетка или кујнска четка (таква што ја користите за четкање јајца врз колачи и сл.) за да ги исчистите што е можно понежно.

Чувајте ги во хартиена кеса

Оние печурки кои нема веднаш да ги подготвите, не ги чистете за да не ги оштетите, бидејќи тогаш се повеќе расипливи, туку оставете ги во хартиена кеса.

Експертите препорачуваат хартија, а не пластика, бидејќи пластиката создава кондензација, што доведува до слуз, расипување и на крајот фрлање. Ако пластичната кеса е вашата единствена опција, не заборавајте да ја оставите делумно отворена за да обезбедите циркулација на воздухот.