Француската индустрија е во критична ситуација, oценува висок комесар за планирање

Француската индустрија е во критична ситуација, предупредува Франсоа Бајрувисок комесар за планирање во интервју за „Журнал ди диманш“.

Според него, државата има должност да ги гарантира виталните производи.

Финансискиот контекст е поволен за закрепнување, нагласи тој и додаде дека земјата влегува во нови времиња, обележани со ниски каматни стапки и потрага по целосно вработување, јави дописникот на МИА.

-Не е доцна да се спаси француската индустрија, под услов брзо да дејствува, изјави  високиот комесар за планирање,

Поранешниот градоначалник на По потсетува на долгото слегување во пеколот на француската индустрија, во опаѓање од пред четврт век. Но, според него, има уште време за да се промени трендот.  „Почнување на освојување на францускиот производен апарат, тоа ќе биде најголемиот предизвик за следната деценија“, смета тој, бидејќи само солиден апарат ќе дозволи финансиски да се поддржи таков дарежлив социјален модел.

-Потребен ни е национален план за мобилизација за да гарантираме витални производи, смета Франсоа Бајру, повикувајќи прво да се дефинираат овие производи: тој наведува како пример лекови, електронски компоненти, влезови за земјоделството , суровини што се однесуваат на нуклеарна енергија или секторот на оптички влакна, хормони во фармацевтското поле.

Исто така, Високиот комесаријат предлага идентификување и обезбедување на клучните сектори, како што се оние што се однесуваат на водата, деловната сајбер безбедност, енергија, телекомуникации, земјоделска храна, производи. фармацевтски производи.

Финансискиот контекст е поволен за закрепнување бидејќи влеговме во нови времиња, обележани со ниски каматни стапки и потрага по целосно вработување. Долгот генериран од Ковидот не е долг како другите, па затоа тој предлага да се изолира, за да не биде отплатен порано од десет години и да се исплати на „подолг период, можеби триесет или педесет години“.

-Долгот се отплаќа, тоа е принцип, предупреди францускиот министер за буџет, Оливие Дисопт претходниот ден.

Тешкиот контекст, сепак, ризикува ограничување на изгледите, додава високиот комесар: „календарот на политичко дејствување мора да се фокусира на два приоритета: здравствена безбедност и повторно раѓање на економијата и работните места“. Остатокот – вклучително и пензиската реформа – ќе мора да почека додека земјата не се „врати на вистинскиот пат“. Зборови што се чини дека одат во насока на министерот за труд: оваа недела, Елизабет Борн процени дека извршната власт мора да биде „100 отсто мобилизирана за да обезбеди одговори според еволуцијата на епидемијата“. Ако реформата е „важна, контекстот мора да биде соодветен за социјален дијалог со синдикатите“, рече таа.