Дали компирот треба да се чува во вода пред да се пржи?


Една од најчестите намирници во нашите домови е секако компирот.

Тој препорачува при подготовка на компирите прво да се лупат, а потоа да се потопат во ладна вода и да отстојат околу пет минути.

Диететичарите и прехранбените технолози тврдат дека самата процедура не е лоша, но дека има одредени работи кои мора да ги знаеме.

Компирите исечени на помали парчиња не треба да се чуваат долго во вода, дури и ако ги чувате во фрижидер.

Ако ги исечете компирите на поголеми парчиња или воопшто не ги исечете, тогаш тие можат да стојат во вода до осум до дванаесет часа.

Ренданите компири воопшто не треба да се потопуваат во вода.

Кога ќе ги потопите излупените и исечените компири во ладна вода, тие ослободуваат скроб, кој доколку го има премногу, може да спречи термички рамномерно да се обработи овој зеленчук. Сепак, вишокот скроб може да ја направи текстурата на компирот леплива или гумена однадвор.

Речиси секој автоматски става излупен компир во ладна вода или вода на собна температура и тоа не е случајно. Треба да се избегнува топла вода бидејќи го отежнува одвојувањето на вишокот скроб.