Црвена или зелена зелка? Која е поздрава
Зелката одамна е позната по своите извонредни здравствени придобивки, но кога се во прашање хранливата вредност и антиоксидантните својства, црвената зелка се издвојува како вистински победник. Иако и двата вида зелка содржат важни витамини и минерали, научните истражувања откриваат дека црвената зелка има неколку клучни предности во однос на зелената зелка.
Зошто црвената зелка е подобра?
Она што ја прави црвената зелка посебна храна е високата концентрација на антоцијани, природни пигменти кои и ја даваат карактеристичната виолетова боја. Овие антоцијани се моќни антиоксиданси кои ги штитат клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали. Научните студии покажаа дека црвената зелка содржи до 10 пати повеќе витамин А од зелената зелка и значително повеќе витамин Ц, што ја прави одличен извор на овие важни хранливи материи.
Нутритивни вредности на црвената зелка
Во само една чаша (околу 89 грама) сурова црвена зелка, има само 28 калории, 1 грам протеини, 7 грама јаглени хидрати и 2 грама влакна. Но, она што е уште поважно, црвената зелка обезбедува дури 56 отсто од дневните потреби за витамин Ц, 28 отсто за витамин К и 11 отсто за витамин Б6, што ја прави исклучително корисна за здравјето.
Имунитет и детоксикација
Високата содржина на витамин Ц ја прави црвената зелка исклучително корисна за зајакнување на имунитетот. Според истражувањата, редовното консумирање на црвена зелка може значително да ја подобри отпорноста на организмот на инфекции. Покрај тоа, тој е богат со соединенија кои му помагаат на црниот дроб во процесот на детоксикација, што го промовира природното чистење на телото од штетните материи.
Антивоспалително дејство и дигестивно здравје
Црвената зелка содржи биоактивни соединенија со антиинфламаторно дејство, меѓу кои се издвојува сулфорафан, соединение богато со сулфур кое покажува силни антиканцерогени својства. Исто така, влакната во црвената зелка се одлични за поддршка на здравјето на дигестивниот систем – помагаат да се одржува редовна столица, ги храни корисните бактерии во цревата и спречува запек.
Придобивките од зелената зелка
Иако црвената зелка води во одредени хранливи вредности, зелената зелка нуди и бројни придобивки. На пример, многу е богат со витамин К, кој е клучен за здравјето на коските, а содржи и важни минерали како калиум и магнезиум. Зелената зелка е исто така малку полесна за варење, што може да биде важно за луѓето со почувствителен стомак.