Чувствителна површина: Како да ја одржувате стаклената плоча без гребнатини
Порано одржувањето на домот беше многу поедноставно, а за шпоретот ви требаше само бришење, хемиско средство за чистење и крпа.
Меѓутоа, со зголемената употреба на стаклени површини за готвење, треба да бидете повнимателни бидејќи многу лесно се оштетуваат.
Имено, стаклената плоча за готвење бара понежен пристап, кој ќе ја остави површината сјајна и без гребнатини. Откако случајно ќе го изгребете, ретко може да направите нешто за да го зачувате и да го вратите на првобитниот изглед.
Најлесен начин безбедно да се исчисти стаклената плоча е да се користат неабразивни сунѓери заедно со производи за чистење специјално дизајнирани за овој тип на површина.
Челичната жица и разните груби четки не се соодветни, без разлика колку плочата е покриена со остатоци од изгорена храна. Треба да користите мек сунѓер или крпа, а кога сакате да ги избришете водените траги, пожелно е да користите крпи од микрофибер.
Крпите добро функционираат со различни раствори за чистење ако се нежни на стаклената површина. Неабразивноста е важна при изборот на средства за чистење и сунѓери.
Повеќето производи за чистење се абразивни и ќе ви ја изгребат површината, особено ако ги комбинирате со грубо чистење. Најдоброто средство за чистење е секогаш специјално направено за стаклени панели. Не мешајте го со обично средство за чистење стакло, кое би го користеле за прозорци. Овие производи не се исти, а средството за чистење стакло всушност може да ја оштети вашата плотна.
Најлесен начин да ја одржите стаклената плоча за готвење чиста и без гребнатини е брзо да ја избришете по секоја употреба, откако ќе се олади. Чистењето додека плочата е жешка е голема грешка.
Затоа, откако ќе завршите со готвењето, отстранете ги сите трошки од храната од ринглата, а потоа испрскајте ја површината со средство за чистење и избришете ја со крпа.
Сепак, понекогаш е потребно поспецифично чистење. Во тој случај, откако ќе го испрскате растворот за чистење на површината, оставете го неколку минути за правилно да ја одмастете изгорената храна. Потоа можете да користите стругалка за да се ослободите од нечистотијата. Стругалката мора секогаш да биде влажна, остра и многу е важно да се користи под прав агол.
Бидете нежни и не истурајте премногу течност на површината бидејќи тоа може да создаде дамки. Кога ќе завршите, секогаш бришете ја плоча додека не се исуши целосно.
Белиот оцет е добро познат како повеќенаменски трик за почиста кујна. Едноставно измешајте го со вода во шише со распрскувач во еднакви размери и ќе имате природен чистач за стакло без траги.