50 години подоцна, Вудсток е сѐ уште во воздухот

Педесет години подоцна, Девлин – неговата брада во должина на градниот кош е непроменета, но сега е многу посива – сè уште е таму.

„Јас навистина не сум хипи, но откако останав овде, сите во градот ме нарекоа хипи“, рече тој. „Тие ќе речат, ‘Еј, купи пијалак од хипи!’  Па му одговорив. Тој Ден на благодарноста бев поканет во шест или седум домови. И отидов кај сите!“

„Кога размислувате за тоа“, додаде тој со изненадување, „Вудсток беше само викенд. Но, смени толку многу животи.“

Ако луѓето во Бетел биле во ред со еден преостанат хипик, сепак, тие не сакале да видат други како се враќаат во Вудсток. Речиси веднаш, градот донесе закони со кои се забрануваат масовни концерти.

И имаше многу горчина кон човекот што го овозможи Вудсток, Макс Јасгур.

„Макс беше одличен човек“, се сеќава Девлин, чија регистарска табличка гласи „Јасгур69“.

„Луѓето му беа многу лути. Неговата млекарница дури го изгуби договорот со училиштето за неговото млеко. Не помогна ни тоа дека Макс всушност ја презеде сцената во Вудсток и на расположената младешка публика ѝ изјави: „Покажавте… дека половина милион деца можат да се соберат и да имаат три дена забава и музика, и ништо друго освен забава и музика и Бог ќе ве благослови за тоа!“

Девлин ја затресе главата. „Макс почина три години подоцна, на 53 години. Тој секогаш имаше проблеми со срцето, но целата огорченост не помогна“.

Со децении, округот Саливан се чинеше решен да го избрише сеќавањето на Вудсток, остро да се спротивставува на обидите за организирање настани. Дури и поимот историско обележје беше отфрлен. И кога фасадите од одморалиштата се распаднаа во планините, официјалните лица тврдоглаво одбиваа да профитираат од една марка што може да го врати народот.

Полека, природата започна да ги брише сите докази за тие три дена во август. Точната локација на сцената беше заборавена, а околните шуми го покрија местото на „Бинди базар“ на Вудсток, каде што продавачите ја продаваа својата стока.

Levine Aerial 2 001

Потоа, кон крајот на 1990-тите, кабелскиот милијардер Алан Гери – кој започна да поправа телевизори во Бетел и на крајот го создаде корпоративниот гигант „Кабелвижон“ – го купи местото Вудсток. Тој го основа Центарот за уметност во Бетел Вудс, во кој спаѓаат оригиналното поле, музејот и најнапредниот амфитеатар кој е домаќин на настани како симфониски оркестри и изведувачи кои пееја и играа тој дождлив викенд во 1969 година.

„Имав 13 години кога се случи Вудсток“, вели Ненси ла Кола, која остана малку љубоморна што нејзиниот брат отиде, а таа мораше да остане дома. Сепак, вели таа, таа уживаше во разговорите со посетителите на Вудсток кои доаѓаа во нејзината куќа.

„Не мораше да одите во Вудсток за да одите во Вудсток“, рече таа.

Беше планиран фестивал на 50-годишнината од Вудсток, за Воткинс Глен Рајс, 150 милји западно од тука. Но, како што се случи првиот пат, местото на настанот беше повлечено.

Стоејќи на тој рид со Карл Портер, забележавме многу темен облак што се појавува над линијата на дрвјата кон нашиот запад – слично на маѓепсаната бура што славно речиси го збриша Вудсток 50 години порано. Се вративме кон музејот Бетел Вудс.

Наспроти ветрот, Портер се потсети на сите елементи што се соединија за да го направат Вудсток уникатен момент каков што беше: непопуларната војна, генерација млади луѓе принудени да се борат во неа, сексуалната револуција, созревањето на рок-музиката како уметничка форма и медиум за социјален коментар, цунамито на првиот бран на бејби-бум генерацијата во нејзината рана зрелост. (Нејшенел џиографик)