Почнува кампањата против родово насилство

Во Собранието вечер ќе биде означен почетокот на кампањата „Шестнаест дена активизам против родово насилство“, во организација на Обединетите нации (ОН), а во соработка со институциите во Македонија.

ОН и Собранието, како домаќин соработуваат во меѓународната кампања „Шестнаесет дена активизам против родово насилство“ за подигнување на свеста на меѓународно ниво, со цел да се раздвижат активностите за да се стави крај на насилството врз жените и девојчињата во светот.

Со одбележување на почетокот на кампањата всушност се најавува и утрешниот ден 25 ноември, Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените.

По отворањето зградата на Собранието ќе биде осветлена во портокалова боја, која е обележје на оваа кампања, што се одржува на глобално ниво.