Популизам со социјалистички карактеристики

 

Мичел Оренштајн

Научниците и новинарите неуморно го покриваат подемот на популистичкиот национализам во Европа, а особено на тврдокорните влади во Унгарија и Полска. Со неколку часа и многу „гуглање“, може да се научи многу за тоа како владите на двете земји ги поттикнаа јавните медиуми, разбиените телевизиски станици и весници во приватна сопственост, ослабени уставни судови, нападнати имигранти, промовираа говор на омраза против Евреите, муслиманите и други малцински групи, и ослободени онлајн тролови. Но сè уште не би можело да се одговори на основното прашање: зошто овие влади се толку популарни?

Одговорот е оној што повеќето аналитичари ги игнорираа: овие влади не се само националистички, тие исто така се социјалистички.

Размислете за Полска, каде што владејачката Партија на правото и правдата (ПиС) освои 38 отсто од гласовите на парламентарните избори во октомври 2015 година. Во април 2018 година, и покрај зголемувањето на авторитаризмот и официјалните претставки од Европската Унија, анкетите за јавното мислење покажуваат поддршка на крајно десничарската ПиС од 40 отсто.

Зголемувањето на популарноста на ПиС не се должи само на нејзиниот антиимигрантски став. Всушност, католичката националистичка десница освојува околу 30 отсто од гласовите на сите полските избори од 1989 година со постојани антисемитски, анти ЕУ, антиимигрантски и антируски повици. Она што е ново за оваа влада на ПиС е нејзиното умерено лице.

ПиС ја водат, барем јавно, помлади политичари, вклучувајќи го и претседателот Анджеј Дуда и премиерот Матеуш Моравјецки, кој ја наследи Беата Шидло (исто така, релативно ново лице во полската политика). Секој од нив беше фокусиран на групи за поширока јавен пристап. Стратегијата функционираше. Во 2015 година ПиС ја освои својата вообичаена база, плус дополнителни 5-10 отсто од поумерените гласачи.

И, откако ги измами овие умерени лица, ПиС ги чува нудејќи го она што претходните влади го отфрлија. Иако Граѓанската платформа, која владееше до 2015 година, произлезе од движењето Солидарност од 1980-тите, ја предаде својата работничка класа изнудувајќи радикални неолиберални економски политики кои ја зголемија економската нееднаквост. Поранешната комунистичка партија, прифаќајќи ја социјалдемократијата во 1990-тите, ги предаде своите корени на ист начин.

Спротивно на тоа, ПиС го воспостави најзначајното дополнување на полската мрежа за социјална сигурност од 1989 година: програмата „Семејство 500+“. Започната во 2016 година, „Семејството 500+“ го отелотворува национализмот, традиционалните семејни вредности и општествената свест кои ПиС сака да ги промовира. Програмата им плаќа на семејства 500 злоти (144 долари) месечно за да обезбеди грижа за второ или наредно дете. Семејствата аплицираат секој септември, кога децата се враќаат на училиште. Освен за сиромашните семејства, семејството со само едно дете не добива ништо, додека семејствата со две деца се квалификуваат за месечен бенефит. Семејствата со три деца добиваат 1.000 злоти и 500 злоти за секое дополнително дете.

Програмата е енормно популарна. Околу 2,4 милиони семејства го искористија тоа во првите две години. Придонесот, еквивалентен на 40 отсто од минималната плата, речиси  ја избриша екстремната сиромаштија за децата во Полска, намалувајќи ја за околу 70-80 отсто.

Либералните проевропски политичари и креатори на политиката не се убедени. Тие се жалат дека таквата дарежлива семејна корист ќе ги ослабне работните стимулации и ќе го разнесе владиниот буџет. Но, првичните докази покажуваат дека „Семејството 500 +“, всушност, ја зголеми економската активност. Исто така, го смени посткомунистичкиот пад на плодноста, ги зголеми платите (особено за жените) и им овозможи на семејствата да купуваат училишни материјали, да одат на одмори, да купат повеќе облека за своите деца и да се потпираат помалку на високите цени за основните потреби на домаќинствата . И, благодарение на брзиот економски раст, владиниот дефицит постепено паѓа, не расте.

Не е ни чудно што либералите имаат проблеми да се поврзат со електоратот. Многу Полјаци сега гледаат влада која конечно прави нешто за обичните луѓе, а сите либерали што можат да направат е, иронично, да се жалат дека е антидемократска.

Вистината е дека „Семејството 500+“ функционира. Стапката на фертилитет во Полска – која опадна по 1989 година меѓу најниските во Европа – се зголеми од 2016 година од 1,29 на 1,42 раѓања по жена. Во својата прва година, „Семејството 500+“ даде значителен стимул за економијата бидејќи сиромашните семејства ги трошат речиси сите придобивки на потрошувачките предмети. Приходите на синџирот на обувки се зголемиле за 44 отсто. Продажбата на семејни одмори се зголеми за 14 отсто. Наместо да позајмуваат да платат за скапите школски комплети, кои учениците мора да ги носат, Полјаците ги користеа своите бенефити од „500+“. И додека стапката на вработеност кај жените се намалуваше кога жените ги напуштија работните места со минимална плата, платите, особено за продавачите, драстично се зголемија.

Со оглед на драматичниот успех на програмата, другите земји го следат примерот. Литванија претстави помалку великодушна верзија на „Семејство 500+“ во 2018 година.

Оние што се грижат за демократијата во Полска, Унгарија и други места во Европа и пошироко, треба да признаат дека многу гласачи ја купуваат визијата на националистичката десница за социјална држава која ги поттикнува националните приоритети, се грижи за сиромашните и ги поддржува семејствата. Либералните демократи не можат да ја издвојат ксенофобијата на националистичкото право. Но тие можат и треба да се тргнат од сопствените идеолошки заблуди и да научат нешто или две од нивните противници за политиките што работат за луѓето.

(Авторот е професор и претседавач на Студиите за Русија и Источна Европа на Универзитетот на Пенсилванија)