Заев очекува пратениците на ВМРО-ДПМНЕ утре да се вратат во Собранието

Премиерот Зоран Заев очекува пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ да се врати во Собранието и да присуствува на утрешната седница посветена на пратенички прашања.

Доколку утре не дојдат, како што вели, седницата ќе биде многу кратка бидејќи немам намера да им одговара на пратениците од владејачкото мнозинство.

На вчерашната средба со новиот претседател на ВМРО-ДПМНЕ Хриситјан Мицковски, како што кажа, се согласиле за многу работи што се во надлежност на партиите и му порачал дека постапките на судот се надвор од нивната надлежност.

– Неколкупати потенцирав дека притворот треба да се користи како крајна истанца. Мислам дека мене и на граѓаните им е преку глава од притворот и дека притворот се користи како казна. Сакам транспарентна постапка за сите и ако има докази да одговараат, а доколку нема да не одговараат, рече Заев одговарајќи на прашање по презентацијата на финалната верзија на планот за економски раст.

Тој ги охрабри судовите да водат независни постапки.