Зошто никогаш не треба да ги оставате тестенините во цедалка?


Многу луѓе имаат навика да ги оставаат тестенините во цедалка за целосно да се изладат додека подготвуваат сосови и други јадења, но ова не е најдобриот метод ако сакате вкусно јадење.

Тестенините се една од најпопуларните јадења во светот бидејќи, поради својот неутрален вкус, можат да се комбинираат со разни видови храна, а најдобро одат со сосови и како прилог на јадења со месо.

Сепак, готвачот Лорезно Бони, кој работи за познатата компанија за тестенини „Барила“, вели дека оставањето на тестенините во цедалка е фундаментална грешка што ја прават многу луѓе кога подготвуваат тестенини.

Имено, кога ќе ги исцедите тестенините, на нив останува малку скробна вода, но ако тестенините останат во цедалка, водата испарува, предизвикувајќи тестенините да се лепат една за друга и да станат суви. Сепак, кога ќе ги исцедите тестенините, процесот на готвење не завршува.

Затоа, обично се препорачува тестенините да се подготват така што ќе се исцедат по готвењето и веднаш ќе се префрлат во тава или тенџере со сос. Некои луѓе ги плакнат тестенините откако ќе ги исцедат, но тоа не е потребно.

Сепак, важно е тестенините да не се целосно сварени бидејќи на крајот ќе се сварат во сосот. Значи, кога ќе го префрлите во сосот, оставете го да се готви околу три минути. На овој начин ќе апсорбира дел од сосот и ќе биде повкусно.