Внимание: Дијабетичарите мора да ги исклучат овие овошја од менито!


Овошјето е неопходна храна во исхраната на секој човек, вклучувајќи ги и луѓето со дијабетес, бидејќи содржи јаглехидрати кои телото ги преработува во шеќери. На луѓето им се потребни здравите јаглехидрати кои се наоѓаат во овошјето за да ја поддржат функцијата на мозокот и црвените крвни зрнца. Иако овошјето содржи природни шеќери, високата содржина на влакна ги балансира шеќерите.

Овошје што луѓето со дијабетес треба да ги избегнуваат

– Влакната го забавуваат варењето. Ова ни помага да се чувствуваме посити подолго време и го спречува скокот на шеќерот во крвта. Покрај тоа, овошјето е полно со витамини, минерали, влакна и антиоксиданси кои можат да помогнат во намалување на ризикот од рак и срцеви заболувања, вели диететичарот од Кливленд, Кејт Патон.

Не постои такво нешто како лошо овошје. Но, некои овошја имаат висок гликемиски индекс, што значи дека можат да предизвикаат брз пораст на шеќерот во крвта и имаат индекс поголем од 70. Луѓето со дијабетес не треба да избегнуваат овошје со висок гликемиски индекс, туку треба да го ограничат нивниот внес или јадете ги тие овошја умерено, а пред се:

банани, особено презрели
грозје
ананас
суво грозје
лубеница
цреши
манго.

Како сувото и конзервирано овошје влијаат на нивото на гликоза

Нутриционистите и лекарите советуваат дека обработените овошја како што се сосот од јаболка и конзервираното овошје не се добри за луѓето со дијабетес, бидејќи се ниски со растителни влакна и можеби имаат додаден шеќер, па можат побрзо да го подигнат шеќерот во крвта. Сувото овошје, исто така, треба да се јаде умерено и да се внимава на големината на порцијата и да се избере суво овошје без додаден шеќер. На пример, две супени лажици суво грозје содржат исто толку грама јаглени хидрати колку едно мало јаболко.

Исто така, овошниот сок е богат со концентрирани шеќери без никакви влакна, така што може брзо да го подигне нивото на шеќер во крвта, предупредуваат за дијабетес и експертите за гастроинтестинални и бубрежни болести.

Овошјето може да се комбинира со извор на протеини или масти

За луѓето со дијабетес, може да биде корисно да се придржуваат до една порција овошје во исто време и да го спојат овошјето со извор на протеини или масти. На пример, комбинирањето на бобинки со грчки јогурт или јаболка со путер од кикирики или други путери од јаткасти плодови може да помогне во контролата на шеќерот во крвта.

Овошјето е богат извор на есенцијални витамини, минерали и влакна и треба да биде присутно во секоја диета. Меѓутоа, луѓето кои сакаат да го ограничат внесот на јаглени хидрати треба да обрнат внимание на големината на порциите на овошјето за да избегнат да консумираат премногу јаглехидрати.

Ако некој следи диета со малку јаглехидрати, треба да идентификува кои јаглехидрати се ниски во хранливи материи или се нездрави на други начини и прво да ги елиминира.