Веганската исхрана може да ја ублажи болката од ревматоиден артритис
САД- Веганската исхрана може да помогне во олеснување на симптомите на ревматоиден артритис, покажа новото истражување.
Според истражувачите од Комитетот за лекари за одговорна медицина, јадењето растителна исхрана без ограничувања на калории може да биде клучот за подобрување на болката што ја чувствуваат околу 400.000 возрасни лица во Англија.
Претходно, раната дијагноза и третман беа идентификувани како клучни за спречување на влошување на автоимуната состојба, но исхраната исто така може да биде нов фактор.
Пациентите кои усвоиле веганска диета откриле дека имале далеку поголемо намалување на болките во зглобовите во споредба со оние кои имале неограничена исхрана.
Лекарите исто така можеле да забележат намалување на Ц-реактивниот протеин, показател за воспаление во телото.
Во студијата, на 44 возрасни лица на кои претходно им беше дијагностициран ревматоиден артритис им беше доделено да јадат веганска хранаеден месец, да ја елиминираат дополнителната храна три недели, а потоа повторно да ги воведат во период од девет недели.
Просечниот број на отечени зглобови кај пациентите се намалил од седум на 3,3 во веганската фаза, покажа студијата.
Користејќи ја оценката за активност на болеста-28, која ги пресметува вредностите на чувствителни зглобови, отечени зглобови и Ц-реактивниот протеин, пациентите кои оделе вегани во просек се намалиле за два поени во споредба со намалувањето од 0,3 поени во групата на неограничена диета.
Покрај тоа, телесната тежина се намали за околу 14 поени во просек на веганската исхрана во споредба со зголемувањето од околу два килограми на плацебо диетата.
Д-р Нил Барнард, претседател на комитетот, рече: „Растителна исхрана може да биде рецепт за ублажување на болките во зглобовите за милиони луѓе кои страдаат од ревматоиден артритис. А сите несакани ефекти, вклучително и губење на тежината и намалување на холестеролот, се само корисни“.
Учесниците кои станале вегани, исто така, доживеале општи здравствени придобивки како што се губење на тежината и пониски нивоа на холестерол.
Студијата е објавена во Американскиот журнал за животен стил медицина.