Вечера во 17 часот? Новото истражување сугерира дека јадењето рано и во рок од 10 часа е поздраво


 

САД- Истражувачите дадоа повеќе докази дека јадењето порано во текот на денот може да биде добро за вас – а јадењето на сите оброци во рок од 10 часа може да биде и поздраво.

Причина да јадете порано во текот на денот? Учесниците кои јаделе оброци четири часа подоцна во текот на денот биле повеќе гладни, согорувале калории со побавно темпо и имале промени во телото кои го промовирале растот на маснотиите, според студијата на истражувачите од болницата Бригам и Женска болница. Истражувањето беше објавено оваа недела во рецензираното списание Cell Metabolism.

„Во оваа студија, прашавме: „Дали времето кога јадеме е важно кога сè останато се одржува конзистентно?“ напиша првиот автор Нина Вујовиќ, истражувач во болницата за поделба на спиење и деноноќни нарушувања, во описот на истражувањето за веб-страницата на болницата. „И откривме дека јадењето четири часа подоцна прави значајна разлика за нивото на глад, начинот на кој согоруваме калории откако јадеме и начинот на кој складираме масти“.

Истражувачите имале 16 пациенти со прекумерна тежина да ги јадат истите точни оброци на два распореди: еден со оброци порано во текот на денот, а другиот со оброци околу четири часа подоцна во текот на денот. (На пример, учесникот во раната група може да јаде околу 9 часот, 13 часот и 17 часот; другата група во 13 часот, 17 часот и 21 часот.)

Учесниците го забележаа својот глад и апетит. Истражувачите собрале примероци од крв, нивоа на телесна температура и потрошувачка на енергија и примероци од телесното масно ткиво од некои испитаници.

Доцното јадење повеќе од двојно ја зголемува веројатноста да бидете гладни, велат истражувачите. Кога учесниците во студијата јаделе подоцна во текот на денот, имале пониски нивоа на хормонот лептин, кој е присутен кога се чувствуваме сити, велат истражувачите.

Генетските тестови, исто така, сугерираа раст на маснотии придружен со подоцнежно јадење. Јадењето доцна резултирало со согорување на околу 60 калории помалку, се вели во студијата.

„Сакавме да ги тестираме механизмите кои можат да објаснат зошто доцното јадење го зголемува ризикот од дебелина“, рече во изјавата постар автор Френк Шеер, директор на програмата за медицинска хронобиологија во Бригамовиот оддел за спиење и деноноќни нарушувања.

Студијата е мала, но беше специјално дизајнирана да ги процени ефектите на распоредот за јадење врз телото. Истражувачите се надеваат дека ќе ги прошират наодите.

„Оваа студија го покажува влијанието на доцното наспроти раното јадење. Овде, ги изолиравме овие ефекти со контролирање на збунувачките променливи како што се внесот на калории, физичката активност, спиењето и изложеноста на светлина, но во реалниот живот, многу од овие фактори можат самите да бидат под влијание на времето на оброците“, рече Шеер. „Во студиите од поголеми размери, каде што не е изводлива строга контрола на сите овие фактори, мораме барем да размислиме како другите варијабли на однесувањето и животната средина ги менуваат овие биолошки патишта кои се во основата на ризикот од дебелина“.

Дали појадокот треба да биде вашиот најголем оброк?

Ако се обидете да јадете порано во текот на денот, појадокот да стане вашиот најголем дневен оброк можеби нема да биде толку важен, сугерира друга студија, објавена во Cell Metabolism минатиот месец. Истражувачите имале 30 испитаници кои имале прекумерна тежина следеле две четиринеделни диети: едната со 45% од дневните калории наутро, другата со 45% од дневните калории на вечера.

Истражувачите од Универзитетот во Абердин во Шкотска и Универзитетот во Сари во Англија очекуваа дека оние кои имаат голем појадок и мала вечера ќе согорат повеќе калории и ќе ослабат повеќе. Наместо тоа, тие не откриле разлики во испитаниците откако ги следеле двата оброци.

Но, оние што ја следеле утринската диета пријавиле помалку болки од глад. „Знаеме дека контролата на апетитот е важна за да се постигне губење на тежината, а нашата студија сугерира дека оние кои консумираат најмногу калории наутро се чувствуваат помалку гладни“, рече една од авторките на студијата, Александра Џонстон, професорка по исхрана на Универзитетот во Абердин Ровет. Институтот, во соопштението.

Двете комплементарни и „ригорозни“ студии за здрави луѓе со прекумерна тежина и дебели „покажуваат како калориите со „предно оптоварување“ се корисна стратегија за намалување на целокупната глад“, Сачидананда Панда, професорка во регулаторната биолошка лабораторија на Институтот за биолошки студии Салк. во Ла Џола, Калифорнија, изјави за USA TODAY.

Тој не бил вклучен во студиите за истражување на храната со предно вчитување, но бил меѓу авторите на студијата за временски ограничено јадење објавена оваа недела во Cell Metabolism.

Прозорец од 10 часа за јадење?

Вашиот целокупен распоред на оброци – и колку оброците се блиски еден до друг – можеби вреди да се погледне, сугерира таа студија.

Тоа е затоа што истражувачите откриле дека пожарникарите кои ги јаделе сите оброци во рок од 10 часа значително го намалиле нивото на лошиот холестерол, го подобриле менталното здравје и го намалиле внесот на алкохол за околу три пијалаци неделно.

Испитаниците во студијата кои имале покачени нивоа на шеќер во крвта и крвен притисок забележале значителни подобрувања, исто така, велат тие.

Истражувачите од Институтот Салк и Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего, следеа 137 пожарникари од пожарникарската служба за спасување во Сан Диего кои беа охрабрени да следат медитеранска диета и користеа апликација за следење на нивната исхрана три месеци. Половина јаделе оброци во рок од 10 часа, а другата половина во прозорец од 14 часа.

„Нашата студија покажа дека работниците во смени со висок крвен притисок, шеќер во крвта или холестерол можат да имаат корист од едноставна интервенција во животниот стил наречена временски ограничено јадење“, рече Панда во соопштението. „Тоа не е пилула, туку здрава навика која може значително да ги намали овие три ризици од болест без никакви негативни несакани ефекти“.

„Соединувајќи ги сите овие заедно, слободно може да се каже дека пошироката јавност може да се обиде да избере 10-часовен прозорец што ќе одговара на нивниот животен стил најмалку 5-6 дена во неделата“, рече Панда.

Тој предлага да се јаде поголем појадок, по можност дома бидејќи е типично поздрав, потоа мал ручек – „за да се намали падот после ручекот“, рече тој – и здрава вечера. „Ако одберат прозорец што завршува пред 20 часот, веројатно ќе го намалат и вечерниот/ноќниот внес на алкохол и десерти“.

Има некои ограничувања. „Оние со дијабетес тип 1 или тип 2, идните мајки и луѓето кои земаат лекови на рецепт треба да се консултираат со своите лекари пред да започнат какви било промени во исхраната, вклучително и временски ограничено јадење“, рече Панда.