Вучиќ за Резолуцијата за Сребреница: Македонците се наши браќа, иако нивните одлуки не се фер кон Србија


Фото: Б. Грданоски

Српскиот претседател, Александар Вучиќ синоќа порачал дека нема елемент на наука кога станува збор за донесувањето на Резолуцијата за Сребреница и дека нема да ја добијат правдата од оние кои ја бараат. Тој во гостување на државната „РТС“ најавил дека следниот период ќе биде тежок за Србија.

„Напредуваме и се обидуваме да ја зајакнеме нашата позиција во светот. Покрај тоа што работиме на европскиот пат, од клучно значење е да одржуваме пријателски и најблиски можни односи со нашите пријатели на Исток, но и во Африка и Латинска Америка. Карипските земји, Пацификот, насекаде“, додал српскиот претседател.

Вучиќ додал дека гласањето за Резолуцијата за Сребреница е многу важно, а можеби и најважно од сите. Зборувајќи за тоа како ќе гласаат земјите од регионот, Вучиќ рекол дека „Македонците се наши браќа и пријатели, иако тие се едни од коспонзорите на резолуцијата“.

-Кога ја водите државата и знаете дека имате братски народ, не смеете да бидете циник, туку морате да продолжите да работите на најдобар начин. Македонците се наши браќа и пријатели, но друга работа е како тоа кај нив функционира. Што да кажам за Црна Гора…едно Мексико да биде „воздржано“ или Никарагва „против“, а Црна Гора да биде „за“. Или Кина да биде „против“, а Црна Гора „за“. Но, тоа ви кажува колку се менува поредокот во светот, изјавил Вучиќ.

-Кога немате доволно сила на меѓународната арена, тогаш треба да се справите со тоа. Но, дали би сакале да се изживуваме кон Црна Гора и Северна Македонија? Тоа навистина не би имало смисла. Мислам дека е пофер и искрено, како човек и во име на Србија да излезам и да им кажам што мислам на оние кои навистина стојат зад ова, потенцирал Вучиќ.

Посочил дека најголеми виновници се оние кои ја започнале целата работа.

-Виновни ми се Подгорица и Скопје, а не тие што го направија тоа – би бил лицемер и кукавица доколку беше така. Дали ќе бидеме среќни на одлуките на Скопје и Подгорица? Секако дека нема. А дали е фер кон Србија, се разбира дека не е, додал Вучиќ.