Новите откритија укажуваат на вонземска активност


Истражувањето на сончевите системи, со помош на алгоритми на „невронска мрежа“, откри 60 ѕвезди кои се чини дека се опкружени со огромни вонземски електрани.
Седум таканаречени М-џуџести ѕвезди, кои се движат меѓу 60 и 8 проценти од големината на нашето Сонце, беа забележани дека испуштаат неочекувано високи инфрацрвени „топлински потписи“, според астрономите, пишува Дејли мејл.

Природните и подобро разбрани „појави“ во вселената, наведуваат тие во нивната нова студија, „не можат лесно да го објаснат набљудуваниот вишок на инфрацрвена емисија“.

Дајсон сфери
Откако физичарот Фримен Дајсон прв ја предложи идејата во Принстон во 1960 година, астрофизичарите шпекулираа дека напредните вонземјани можеби конструирале масивни колектори на сончева енергија околу една или повеќе ѕвезди.

Додека ги напојувале нивните вселенски вонземјани цивилизации, овие хипотетички „Дајсон сфери“ ќе се откријат зрачејќи повеќе топлина од вообичаеното, тврди физичарот.

Астрофизичарите и планетарните научници ги нарекуваат „Дајсоновите сфери“ и другите концепти како нив „техносигнатури“ или едноставно знаци на технологија таму во универзумот.

Технопотписите може да варираат од овие неверојатни инженерски достигнувања до поскромни знаци, како што е технолошки создаденото загадување, вклучително и азот диоксид од издувните гасови од согорувањето или хлорофлуоројаглеродите (CFCs) кои некогаш се заканувале на озонската обвивка на Земјата пред неколку години, и двете може да се детектираат далеку со телескоп светлосни години.

Два тима астрономи, предводени од Матијас Суаз од Универзитетот во Упсала во Шведска и Габи Контардо од Меѓународната школа за напредни студии во Италија, го водеа најновиот „лов“ на инфрацрвени податоци што би можеле да ја откријат далечната „Дајсонова сфера“.

Истражувањата сѐ уште се во тек
Истражувачите ги комбинираа податоците од сателитот Гаја на Европската вселенска агенција, вселенскиот телескоп Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) и испитувањето на инфрацрвениот телескоп на земјата MASS2.

Иако може да има други објаснувања за вишокот инфрацрвени потписи што ги пронајдоа, Суазо забележа: „Најфасцинантното објаснување може да се вистинските сфери на Дајсон“.

Групата на Суаз во Шведска откри дека седум црвени М-џуџести ѕвезди, секоја не повеќе од 900 светлосни години од Земјата, произведуваат дури 60 пати повеќе инфрацрвена топлина отколку што би се очекувало врз основа на нивната големина.

За секоја ѕвезда, тие пресметале колку од нејзиното зрачење ќе треба да се блокира со некоја можна технологија за собирање енергија за да се произведе измерениот сооднос на инфрацрвена топлина и видливата светлина.

Вредностите се движеа од 3 до 16 проценти покриеност за седумте необични ѕвезди што ги идентификуваа.

„Ова не е како цврста обвивка околу ѕвездата“, изјави за New Scientist член на тимот на Суазо, астрофизичарот Џејсон Рајт од Државниот универзитет во Пенсилванија.

Ако се покаже дека овие ѕвезди се опкружени со вонземски моќници, со други зборови, тие веројатно би биле варијанта на сеопфатната Дајсонова сфера наречена „Дајсонов рој“.

Таков рој може да дојде во форма на голема флота сателити, кои орбитираат околу овие ѕвезди како средство за собирање енергија.

„Дефинитивно се потребни дополнителни анализи за да се открие вистинската природа на овие извори“, напиша тимот во нивната студија, објавена овој месец во Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.