17 мај во историјата – Џеронимо, водачот на Апачите, избега од резерватот во Аризона предизвикувајќи паника


 

По втор пат во две години, водачот на Апачите, Џеронимо, на 17 мај 1885 бега од резерват во Аризона, предизвикувајќи паника меѓу доселениците во Аризона.

Познатиот лекувач (врач), Џеронимо постигна национална слава со тоа што беше последниот американски Индијанец кој формално се предаде на Соединетите Држави. Речиси 30 години, Џеронимо и неговите следбеници се спротивставуваа на обидите на Американците да им ја одземат југозападната татковина и да ги ограничат на резерват. Тој беше бестрашен воин и мајстор за преживување во пустината. Беше речиси невозможно најдобрите офицери на армијата на САД да го најдат Џеронимо, а уште помалку решително да го поразат.

Во 1877 година, Џеронимо беше принуден да се пресели во резерватот Сан Карлос, Аризона, за прв пат, но не беше победен. Наместо тоа, Џеронимо го третираше резерватот како само еден мал дел од огромната територија за која сè уште сметал дека припаѓа на Апачите. Изнервиран од строгостите и корупцијата во резерватот, тој и многу други Апачи се кренаа на бунт за прв пат во 1881 година. Речиси две години, група Апачи ја напаѓаше југозападната територија и покрај силните напори на армијата да ги спречи. Конечно, Џеронимо се измори од континуираното вознемирување на американската армија и се согласи да се врати во резерватот во 1884 година, во голема мерка под негови услови.

Не се задржа долго. Меѓу многуте правила наметнати на Апачите во резерватот беше забраната за каков било алкохол, вклучително и слабо пиво што традиционално го правеле од пченка. На почетокот на мај 1885 година, Џеронимо и десетина други водачи намерно организира фестивал на пиво од пченка. Со образложение дека властите веројатно нема да се обидат да казнат толку голема група, тие отворено го признаа делото, очекувајќи дека тоа ќе доведе до преговори. Меѓутоа, поради проблеми во комуникацијата, армијата не одговори. Џеронимо и другите претпоставуваа дека доцнењето покажува оти армијата подготвува драстична казна за нивното злосторство. Наместо да остане изложен и ранлив во резерватот, Џеронимо побегна со 42 мажи и 92 жени и деца.

Брзо движејќи се кон југ, Џеронимо изврши напад во населбите на патот за снабдување. Во еден пример, тој нападна ранч во сопственост на човек по име Филипс, убивајќи го него, неговата сопруга и нивните две деца. Исплашените доселеници бараа брза воена акција, а генералот Џорџ Крук координираше комбинирана мексиканска и американска потрага по Апачите. Илјадници војници ги следеа бегалците, но Џеронимо и неговите соборци се поделија во мали групи и останаа недофатливи.

Неуспехот на Крук да ја фати домородната американска група доведе до негова оставка. Него го замени генералот Нелсон Мајлс. Мајлс ангажираше 5.000 војници во кампањата и дури воспостави 30 хелиографски станици за да ги подобри комуникациите. Сепак, Мајлс исто така не можеше да го најде недопирливиот воин. Информиран дека многу Апачи од резерватот, вклучително и неговото семејство, биле однесени во Флорида, Џеронимо очигледно ја изгуби волјата за борба. По година и пол бегство, Џеронимо и неговите 38 преостанати следбеници безусловно му се предаоа на Мајлс на 4 септември 1886 година.

Преместен во Флорида, Џеронимо беше затворен и држен подалеку од семејството две години. Конечно, тој беше ослободен и се пресели со семејството на Индијанската територија во Оклахома. Почина од пневмонија во Форт Сил, Оклахома, во 1909 година на 80 години.