Сварете пченка за само 15 минути: Додадете ги овие две состојки во водата


Малкумина можат да одолеат на мирисот и вкусот на сварената пченка, но иако изгледа едноставно, подготовката често може да биде предизвик. Ви носиме трик како да зготвите пченка совршено мека и сочна за само 15 минути.

За почеток, кочаните од пченка треба да се исчистат од лисјата и конците. Потоа ставете ги во тенџере и прелијте со вода така што ќе бидат целосно потопени.

Времето на готвење зависи од возраста на пченката. Младата пченка се готви релативно брзо – 15 до 20 минути во експрес-лонец. Постарата пченка бара малку повеќе време – околу 40 минути во експрес-лонец, додека во обичен тенџере ќе трае до два часа, во зависност од зрелоста на пченката.

Сепак, постои едноставен трик кој може значително да го скрати времето на готвење и да ги направи зрната уште помеки и посочни. Тајната е да додадете млеко и путер.

Ставете ги во тенџере и прелијте ги со вода. Кога водата ќе зоврие, додадете го млекото и путерот, а потоа гответе околу 15 минути. Важно е да не додавате сол пред или за време на готвењето, бидејќи тоа може да ги направи зрната тврди.

Посолете ја пченката само непосредно пред сервирање, ако сакате. Овој едноставен трик не само што го скратува времето на готвење, туку и ѝ дава на пченката одличен вкус и совршена текстура.