Совети за најдобриот домашен мајонез: Водете сметка колку масло, колку оцет ќе додадете, а и кога се додава сол
Домашниот мајонез ќе го подобри вкусот на секое јадење.
Mајонезот совршено го надополнува секое јадење, а руската салата не може да се замисли без него. Нема човек во Македонија кој не ја сака оваа салата, но оние кои ја пробале направена со домашен мајонез се колнат дека е неспоредливо повкусна. Домашниот мајонез не е толку лесен за подготовка како што изгледа. Ако не ги поставите работите како што треба, голема е веројатноста дека нема да функционираат. Во следниот текст прочитајте на што да обрнете внимание и ќе си обезбедите совршено вкусен домашен мајонез.
Состојките за мајонез можете да ги ставите во блендер, а може да користите и миксер или жица за матење. Тоа е ваш избор, но внимавајте кога додавате масло. Ако користите маслиново масло, екстра девственото обично има премногу силен вкус и нема добро да се спои со другите состојки. Користете обично маслиново масло или половина екстра девствено и половина обично масло. Нерафинираните масла содржат моноглицериди кои ќе резултираат со мајонез кој брзо се одвојува. Една жолчка од јајце и една лажица сок од лимон или оцет се доволни за половина или полна шолја масло. Ако користите оцет, погрижете се да е квалитетен, а најдобар е бел вински оцет.
Исто така, важно е состојките да бидат на собна температура, па извадете ги од фрижидер најмалку половина час пред да започнете со подготовката. Друга важна работа е додавањето сол. Секогаш додавајте го во жолчките од собна температура за да го избелите виткањето. Не правете мајонез на топло и влажно време, бидејќи ќе биде премногу мрсен.
Ако сакате да експериментирате и сте љубители на ароматични намази, можете да додадете билки или зачини во мајонезот.