Сите го јадеме лимонот свеж, но постои многу поздрав и подобар начин


Сите знаат колку лимонот е корисен за превенција од болести, пред се благодарение на изобилството на витамин Ц, но дали сте сигурни дека го консумирате земајќи ги најважните состојки од него? Ова цитрусно овошје се смета за едно од најздравите, штити од вируси, го зајакнува имунолошкиот систем, а има и антивоспалителни својства, односно делува против воспаленија.

Некои го чуваат во сад на собна температура, некои во фрижидер, а има и такви кои го чуваат во замрзнувач. Но, што ќе се случи ако го јадете во оваа замрзната форма? Дали тогаш се губат нивните корисни својства или, напротив, се зголемуваат?

Свежо или замрзнато?

Лимонот е совршено овошје за замрзнување бидејќи на одредена температура под нулата, неговиот сок е структуриран, станува практично подобар за организмот и многу побрзо се апсорбира во организмот. Друг плус е тоа што лимоните во оваа форма можат да се чуваат во замрзнувач неколку месеци. Исто така, ако сте исцедиле лимон, секогаш можете да ја замрзнете кората и да ја користите подоцна за подготовка на колачи или како додаток во салати.

Зошто е добар?

За време на замрзнувањето на лимонот, корисните материи од ова овошје се множат повеќекратно, а сето тоа благодарение на структурата на витамините Ц и Е.
Овој цитрус, богат со антиоксиданси, го спречува размножувањето на слободните радикали, бидејќи процесите на оксидација престануваат при замрзнување.
Придобивките од замрзнатиот лимон се повеќекратни, па витаминот Ц содржан во овошјето може многу побрзо да го ослободи вашето тело од микробите и вирусите. Генерално, својствата на овошјето позитивно делуваат на целиот имунолошки систем на организмот, па затоа е добро да се зема превентивно.
Лимонот има диуретично дејство бидејќи содржи одредена количина на вода. корисен е и за дигестивниот систем: богат е со влакна, кои го нормализираат варењето.