Си-Ен-Ен ја претстави Шопската салата како бугарска и ја смести меѓу најдобрите во светот

ТВ-мрежата Си-Ен-Ен претстави 24 од најдобрите салати во светот и меѓу нив се најде и Шопската салата, за која е наведено дека е бугарска. Се вели дека јадењето познато како салата датира од древната римска навика да се потопува зелена салата во сол – „herbe salata“ значи „солени лисја“.
Сега, векови откако концептот потекнува од Стар Рим, салатите може да им доловат на некои слика од корпа со зелена салата со мешавини по ваш избор од сеприсутните синџири на салати; за други, тоа е топла чинија со житарки (како салата од фаро) или салата без зелена салата (како макарони или салата од компири или салата од зелка). Салатата некои ја сметаат за ладно, зачинето и сечкано гарнирче, додека други ги претвораат салатите во целосен оброк со додавање на различни протеини.
Од Грција до Мексико, Етиопија и Јапонија, не станува збор само за состојки (зеленчук, билки, лисја) или зачини, преливи и текстури – рецептот често има позадина што се повикува на време, место и достапност на производи.
За Шопската салата, која е сместена во горниот дел од рангирањето, Си-Ен-Ен пишува:
„Најпознатата бугарска салата, која е популарна и низ цела југоисточна Европа, крцкавата и шарена Шопска салата се прави со сечкани зрели домати, печени пиперки (обично зелени, но понекогаш црвени), краставица, лути пиперки (по желба), кромид (обично црвен), заедно со магдонос и рендано сирење. Прелиена е со маслиново масло, а понекогаш и црни маслинки. Именувана по регионот Шоплук во западна Бугарија, боите на салатата (црвени домати и пиперки, зелени краставици и бело сирење) се вели дека го претставуваат националното знаме“.
На прво место во претставувањето е италијанската салата Панцанела.