Што точно е еспресо?
Ако сте љубител на кафе, голема е веројатноста дека веќе знаете на памет што нарачувате во кафуле. Сепак, можеби не знаете што точно значи кога ќе побарате дополнителна шолја еспресо , па ние сме тука да ве просветлиме. Еспресото, кое потекнува од Италија, се прави од истите зрна како кафето, но се служи во мали шолји наместо нормални и поголеми шолји, делумно поради неговата јачина.
Еспресото се прави со вода под притисок која се истура низ многу ситно мелени зрна кафе. Ова е причината зошто специјалните кујнски апарати за еспресо машини честопати може да бидат малку скапи – но целосно вредат кога сакате да го направите вистинското нешто. Готовата шолја еспресо, кога е правилно подготвена, ќе биде прелиена со „крема“, златно-кафеава пена што ја гледате на врвот на вашиот пијалок. Оваа пена има интензивен вкус, а некои претпочитаат да ја мешаат во својот пијалок.
Иако еспресото се прави од зрна кои се одгледуваат, преработуваат и печени исто како и другите зрна кафе, готовиот производ е појак, погуст и има повеќе кофеин од класичното кафе капка по капка.
Еспресото се користи и за други пијалоци од кафе како Американо и Капучино, а тие комбинации исто така можат да влијаат на количината на кофеин.
Еспресо е добро кога брзате, една голтка и готово е, башка што секаде е поевтино (во Европа, или во Италија) ако го пиете од нога. Ако заседнете и треба да ве послужат, три до четири пати е поскапо.