Што е луксуз: Музеј во Париз го преиспитува убавото живеење низ историјата

Франција– Во свет каде што кафе-продавниците на Коста служат „луксузни мелодии“, а Amazon.com развива седум страници „луксузен крем за стапала“, како спасување доаѓа Les Arts Décoratifs во Париз со фасцинантно и длабоко нуркање во менувачките дефиниции за луксуз со милениуми.

Раширената и еклектична изложба презентира сè, од лажица до автомобил за да објасни како предметите и потрагата ја собрале таа посебна разлика, иако изложени се многу предмети – ремек-дела од колекцијата на музејот, како и Лувр, национална библиотека на Франција и Musée du quai Branly – се скоро очигледни како луксуз, воодушевувајќи ги своите ретки материјали, дизајн и висока изработка.

Креација на Ланвин

Дури и неколкуте десетици изложени модели – од издржано црвено кадифено палто од 1600-тите до тековната сезона – раскажуваат приказна за поместување на вкусовите со текот на времето, од украсен сјај до строг дизајн.

Две машки палта од 18 век прикажани рамо до рамо, еден во раскошен брокат, друг во едноставен памук, покажуваат како се смениле сфаќањата за луксуз во период од околу 40 години, на пример.

Изложбата исто така раскажува како музеите се, всушност, складишта на луксузни предмети, заедно со археолошките, државните и верските богатства. Навистина, предците на модерниот луксуз, вклучувајќи ги Кристофле, Картие и Хермес, беа меѓу оригиналните основачи на Les Arts Décoratifs кон крајот на 19 век, истакна Оливие Габет, директор на музејот и ко-куратор на изложбата покрај Клое Питио.

За време на прошетката, Габет објасни како може да се раскажува историјата на светот преку луксузни предмети, иако многу работи што се сметаат за луксуз можат да бидат нематеријални, вклучувајќи ја и слободата на патување – се сеќавате ли на тоа? – или самото време, таа идеја објавена со песочен часовник Марк  што го отвора шоуто, возвишена во зголемената сина колона завесана во злато.

Околу 100 предмети – вклучувајќи мебел, садови, накит и текстил – ја рефлектираат посветеноста на музејот кон сите украсни уметности, а неколку простории се отворени за јавноста за прв пат, вклучително и просторија за надмудрување, сместена во сложено врежано дрво во Арт Нову стил.

Патики на Пјер Харди

Иако се организирани приближно хронолошки, има намигнување напред и назад со времето, а посетителите се охрабруваат да донесат свои заклучоци за луксузот откако ќе ги разберат историските димензии, нагласи Габет.

Најстарите предмети на изложбата –  сребрен сад од Иран со слика на главата на овен од 800 г.п.н.е., таму има бронзено огледало од Грција околу 450 г.п.н.е. – се чуда на занаетчиството, префинетоста, долговечноста и трајната убавина.

Исто така, раритетна е е лажицата од 16 век, составена од раскошна сребрена рачка прикачена на школка од школка или сјаен модернистички сребрен самовар од Џозеф Хофман, околу 1904 година.

„Понекогаш многу типични, секојдневните предмети беа луксузни“, забележа Габет. „Луксузен предмет е исто така нешто што го чувате, поправате и го зачувувате и пренесувате на идните генерации“.

Многу предмети низ целата изложба покажуваат дека едноставните, па дури и лошите материјали може да се сметаат за луксузни, од хартиен фустан од Хелмут Ланг од 1991 година до блескава вазна од 1924 година направена од лушпи од јајца.

Тоалета на Демна Гвасалиа за Баленсијага

Тарот карти и табла на табла, секое чудо на уметност и занает, демонстрираат како слободното време било луксуз во 16 век. Дури и знаењето се сметаше за луксуз во тоа време, кога само повисоките класи имаа време и пари да навлезат во науката со зачудувачки детални компаси и други математички инструменти, објасни Габет.

Голем дел од изложените предмети беа своевремено прикажани на Универзални изложби, вклучително и импозантна уметничка вазна Кристофл од 1878 година, раскошен кашмир шал со модели на Пајсли од Шкотска од 1825 година и наметка од Чарлс Фредерик Ворт од 1885 година што го означи раѓањето на високата мода во Париз – и демонстрираше лудост за тенките половини.

Изложбата вклучува и Хиспано-Суиза од 1925 година – автомобилот кој е фаворизиран од Пабло Пикасо и Габриел Шанел – приказ на прозорецот Тифани од 1957 година од страна на Каспер Џонс и Роберт Раушенберг со кој се означува доаѓањето на уметноста на луксузната сцена и две  наметки од Гуо Пеи и Баленсијага од Демна Гвасалија.

“Luxes “ се отвора за јавноста денес и трае до 2 мај.