Потешко се открива и од алергија: Ова се три најчести интолеранции на храна


Ако сте нетолерантни на одредена храна, тоа значи дека имате потешкотии со варењето на таа храна или одредени состојки во нив, поради што се чувствувате лошо.

Некои од најчестите алергиски реакции вклучуваат чешање на кожата, кашлање или отекување на усните, лицето и очите. За разлика од алергиските реакции, нетолеранцијата кон одредени групи на храна е потешко да се открие.
Алергиите на храна се предизвикани од проблеми во вашиот имунолошки систем, така да се каже, а нетолеранциите се предизвикани од вашиот дигестивен систем. Симптомите често ќе се појават неколку часа откако сте јаделе нешто што не му одговара на вашето тело.

Најчести симптоми се надуеност, гасови, болки во стомакот, запек, дијареа и гадење. Може да се чувствувате и уморни, да имате главоболка или да имате осип.

Млечни производи

Млечните производи се први на листата на намирници кон кои луѓето имаат нетолеранција. Според истражувањето на диететичарот Натали Ризо, дури 65 отсто од луѓето не можат да толерираат лактоза, позната и како млечен шеќер, која се наоѓа во животинското млеко.

Симптоми на нетолеранција на лактоза се: гасови, надуеност или дијареа. Нивоата на (не)толеранција се разликуваат од личност до личност, па можете, на пример, да јадете јогурт без да чувствувате непријатност.

Храна на Црвената листа на мапа за храна

Иако звучи жаргонски, Foodmap е познат акроним за луѓе кои страдаат од синдром на нервозно дебело црево. Ги намалува ферментирачките олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли – храна која содржи она што е познато како јаглехидрати со краток синџир, кои на некои луѓе им е тешко да се вари.

Затоа, листата на намирници што треба да ги избегнувате е долга. Секоја од намирниците треба да ја проверите посебно бидејќи постои можност, на пример, вашето тело добро да поднесува производи што содржат јачмен, но да не поднесува храна што содржи ‘рж. Храната која е на листата на „забранети“ обично содржи глутен, поради што често се нарекуваат нетолеранција на глутен.

Тоа се храна како риба и школки, ферментирана храна која вклучува оцет и алкохол, спанаќ, домати, модар патлиџан и авокадо.

Покрај споменатите симптоми, може да добиете и слични на алергии, како што се течење на носот, осип и забрзан пулс после јадење.

Храна со висока содржина на хистамин

Хистаминот е вклучен во многу од нашите телесни функции, но некои можеби немаат доволно ензим наречен диамин оксидаза за да го метаболизираат во нивните црева. Микробите во вашите црева произведуваат хистамин откако ќе ја разградат храната што содржи хистамин.