Поларните крстосувања му штетат на Арктикот

Еден од водечките светски поларни истражувачи предупреди на експлозивниот раст на туризмот на крстарење на Арктикот, нарекувајќи го штетен, и за локалното опкружување и за неговите жители.

Арвед Фукс, германски авантурист и прв човек што стигнал пеш и на Северниот и на Јужниот Пол во една година, рече: „Бројот на бродови за крстарење се зголемува, тоа е суштината. И колку е поголем бродот, толку попроблематично е ова. Бродовите за забава немаат место на Арктикот“, изјави тој во интервју за „Ное оснабрикер цајтунг“.

Фукс, славен екологист, кој води годишен климатски камп за да ги научи европските студенти за глобалното затоплување, рече дека бил сведок на малите села на Инуитите преплавени од дневни влечки кои биле исфрлени од бродовите за крстарење.

„Некои од малите села на Инуитите редовно се преплавени со патници за крстарење“, рече тој. „Тие не прават ништо и малку им даваат на луѓето што живеат таму. Посетителите се единствените што профитираат, а не жителите“.

Бројот на бродовите што крстарат на Арктикот е во пораст, при што поголемите туристички компании нудат патувања или „експедиции“ бидејќи тие честопати се во региони кои ретко ги посетуваат обични туристи сметајќи ги како „последни вистински граници“ и нудат атракции како што е шанса да се види редок животински свет, спектакуларна глетка, дури и топење на мраз.

Набљудувачите од туристичката индустрија велат дека регионот станува сè попривлечен бидејќи операторите за крстарење се соочуваат со ограничувања на друго место, како што се Венеција и Дубровник, кои неодамна воведоа строги правила со кои се регулира колку бродови можат да пристапат. Стравувањата од тероризам во земји како што се Турција или северна Африка, исто така, придонесоа за интерес за регионот.

Истрагата за глобалниот пораст на туризмот со крстаречки бродови во последниот број на „Шпигел“ изрази загриженост дека Арктикот и Антарктикот, кои некогаш се сметале за граници за крузерите, главно од логистички причини, сè повеќе се нудат како дестинации за патувања.

Бројот на патници на годишно ниво со бродови за крстарење се зголеми од 11 милиони во 2009 година на 28,5 милиони во 2018 година. Германските патници се зголемени двојно во изминатата деценија, на 2,2 милиони и се очекува да се зголемат речиси трипати во следната деценија, на 6 милиони. Германците, заедно со Британците, се сметаат за најентузијастичка туристи за крстарење, според списанието. Растот им наметна посебен притисок на операторите да бараат понови, возбудливи дестинации, при што Гренланд и северна Канада се сметаат за меѓу фаворитите.

Се проценува дека 124 нови брода за крстарење – со капацитет од 5.000 патници или повеќе од нив – се во фаза на изградба или треба да бидат лансирани во следните неколку години.

„Дестинациите за патувања сега се неограничени… со тоа што луѓето одат на крстарења кон Антарктикот, со цел да го следат топењето на ледените капаци, додека го пијат своето ‘просеко’“, напиша „Шпигел“ во својот текст од насловната насловна страница со наслов „СОС – Луди крстарења и темната страна на одморот од соништата“. Во него се детализирани штетите во животната средина предизвикани од крстарењата, како и можноста на нивните оператори да избегнуваат данок од милијарди долари и потребата да се придржуваат кон законодавството за работа на ЕУ со регистрирање на бродовите надвор од ЕУ.

На неодамнешното крстарење низ Средоземното Море на Германци, беше најден еден човек од Филипините кој работи на бродот како чистач седум дена во неделата, 10 часа на ден, за да заработи 2,81 долари на час.

Еколошкиот товар на просечниот брод за крстарење е значителен, според Центарот за висока северна логистика, кој собира податоци за поморскиот превоз на Арктикот, и проценува дека просечниот патник за крстарење со бродови генерира околу осум литри канализација дневно, додека просечниот брод за крстарење исфрла повеќе од 95.000 литри мрсен измет од мотори и машини.

Фукс, кој во моментов води научна истрага за количината на пластика во морето, рече дека не сака да го задуши неодамнешниот раст на интересот во поларните региони, каде се случуваат драматични климатски промени.

„Го поздравувам фактот дека оваа тема сега се смета за важна. Како што гледаме, се растопува пермафростот, глечерите се топат. Цели населби треба да бидат евакуирани и преселени на друго место. На некои места брегот еродира со брзина до 16 метри годишно.

„Арктикот дејствува како систем за рано предупредување. Она што се случува таму подоцна ќе се случи на друго место во светот“. (Гардијан)