Покажи емпатија околу вирусот – му велат соработници на Трамп

Легенда: Соработниците го советуваат Трамп да го смени својот строг јазик (Фото: Ројтерс)

Вашингтон – Два извори запознати со внатрешната динамика на Белата куќа рекоа дека советниците двапати интервенирале во текот на минатата недела за да го натераат Трамп да го смири строгиот јазик, што е белег на неговото претседателствување, и наместо тоа да се обиде да ги обедини Американците.

Ретко е за Трамп да се повлече од јавна изјава, но тој го омекна својот тон во два наврати откако беше замолен.

Во првиот случај, Трамп имаше разумна размена со новинар, кој го праша што има да им каже на Американците кои се исплашија од вирусот, нарекувајќи го „страшен репортер“, кој постави „многу гадно прашање“.

По неговиот испад, советниците го повикаа Трамп да им „каже на луѓето нешто реално, нешто емотивно, нешто од срце“, рече еден извор.

Следниот ден, претседателот се обиде со помек тон. „Ова е време на заедничка национална жртва, но исто така е време да ги збогатиме нашите најблиски“, рече тој.

Во вториот случај, Трамп го напушти – барем засега – неговиот опис на болеста како „кинески вирус“ на инсистирање на помошници, кои тврделе дека не треба да им се даде на медиумите свежа можност да го нападнат, рече изворот.

Како одговор, Трамп се обиде да ги смири антиазиските чувства кај некои Американци, наведувајќи во објавата на Твитер дека „многу е важно целосно да ја заштитиме нашата азиско-американска заедница“.

Запрашан од водителот на Фокс њуз, Бил Хемер, дали се кае за неговата реторика за „кинескиот вирус“, Трамп рече дека не, туку додаде: „Гледај, сите знаат дека излезе од Кина, но решив дека не треба да правиме голема работа од тоа“.

Тенденцијата на Трамп во текот на неговите три години како претседател е да се спротивстави на своите критичари, никогаш да не срами од борба и никогаш да не се извини.

Неговиот ран одговор на корона вирусот, потценувајќи ја сериозноста на ризикот, му се возврати со ширењето на територијата на Соединетите Држави, заразувајќи над 115.000 луѓе, убивајќи скоро 2.000 и принудувајќи голем дел од економијата да биде затворена.

Извори внатре и надвор од Белата куќа велат дека Трамп ќе одговори кога високи советници ќе го повикаат да го измени неговиот јазик. Тие велат дека понекогаш тој стигнува до тој заклучок сам, гледајќи го одговорот на социјалните медиуми на неговите коментари.

Најновата анкета на Ројтерс/Ипсос покажа дека 49 отсто од Американците го одобруваат справувањето со кризата од страна на Трамп, споредено со 46 отсто кои велат не. Сепак, ширењето на вирусот и економското уништување може да ја загрози неговата кандидатура за реизбор.

Некои долгогодишни сојузници, гледајќи ги дневните прес-конференции на Трамп, го гледаат њујоршкиот инвеститор, оној кој изгради богатство со тоа што се спротивстави на банкрот и се однесува како и секогаш – стекови од говедско месо, сопствена марка вино, неговите голф-терени и хотели…

Но, гледиштето меѓу високите функционери и другите сојузници е дека ако Трамп сака да победи на изборите треба да покаже дека владата има целосен одговор на вирусот.

„Вие се кревате или паѓате врз основа на она што го правите во оваа зграда“, рече висок функционер на Белата куќа. „Тоа е апсолутно точно за претседателот Трамп и можеби одредено уште повеќе од овој вирус“.        (Ројтерс)