Почина таткото на тирамису, Адо Кампеол
Угостителот Адо Кампеол, кој италијанските медиуми го нарекоа „таткото на тирамисуто“, почина на 93-годишна возраст.
Кампеол бил сопственик на Alle Beccherie, ресторан во северна Италија каде познатиот десерт го дизајнирале неговата сопруга и готвач.
Десертот, кој се состои од бисквити натопени во кафе и маскарпоне, бил додаден на нивното мени во 1972 година, но семејството никогаш не го патентирало.
Оттогаш стана неизбежно јадење од италијанската кујна прифатено од готвачите ширум светот.
Има долготрајни спорови за потеклото на тирамисуто, вклучително и тврдењата дека се служел како афродизијак во бордел во Тревизо, град во северна Италија.
Сепак, општо прифатено е дека рецептот е осмислен во ресторанот Campeolo во градот.
Лука Заја, гувернер на регионот Венето, беше меѓу оние кои му оддадоа почит на Кампеола, твитајќи дека градот „изгубил уште една ѕвезда во историјата на својата кујна и вино“.
Alle Beccherie беше отворено од семејството Кампеол во 1939 година, а Кампеол го презеде бизнисот на крајот на Втората светска војна.
Според готвачот кој го смислил рецептот, Роберт Лингванот, десертот бил резултат на случајност додека правеле сладолед од ванила.
Лингваното го стави маскарпонето во сад со јајцата и шеќерот и, забележувајќи го пријатниот вкус на смесата, и го предаде на сопругата на Кампеол, Алби.
Парот потоа го усовршил десертот со додавање бисквити натопени во кафе и попрскани со какао – наречени Tireme Sù.
Десертот се појави во 1981 година во весникот Венето, локален весник посветен на храната и виното, а денес е еден од најпознатите италијански рецепти.
Варијантите на тирамису содржат алкохол како рум или марсала, но оригиналниот рецепт, потврден од Италијанската кулинарска академија во 2010 година, е без алкохол бидејќи може да го јадат деца.