По 350 години, морето го предаде раскошното богатство на потонатата шпанска галија

Морски археолози запрепастени од непроценливото складиште долго скриено под водите на Бахамите преполни со ајкули


Злато, накит и пари од остатоците на галијата „Маравилас“

 

Тоа беше шпанска галија натоварена со богатства толку раскошни што нејзиното потонување кај Бахамите во 1656 година предизвика бројни обиди за спасување во следните 350 години. Така, кога неодамна беше лансирана уште една експедиција, малкумина помислија дека може останало нешто – но извонредните приврзоци обложени со накит и златни синџири се меѓу спектакуларните наоди кои сега се пронајдени, лежејќи недопрени на морското дно со стотици години.

Бродот Nuestra Señora de las Maravillas (Пресвета Богородица на чудата) се спушти на 70 километри од брегот, но новооткриените богатства беа пронајдени низ огромна патека со остатоци која се протега на повеќе од 13 километри.

„Ален експлорејшн“, со бахамски и американски морски археолози и нуркачи, беше лиценцирана од владата на Бахами да истражува и е посветена на прикажување на наодите во нов музеј на Бахамите.

Разработен, златен филигрански синџир, со мотиви од розета, е меѓу богатствата што сугерираат дека некои од откритијата биле наменети за богати аристократи, ако не и за кралски членови. Златен привезок со крстот на Сантијаго и индиски безоар камен, тогаш ценет во Европа поради неговите лековити својства, е обликуван како школка од фестонирам, симболот што го препознаваат аџиите кои се упатуваат кон Сантијаго де Компостела во Галиција. Тоа е меѓу наодите поврзани со светиот ред Сантијаго, воено-религиозен ред на витези, кои ги штителе аџиите и биле активни во поморската трговија на Шпанија.

Друг приврзок има златен крст на Свети Сантијаго над голем, зелен, овален смарагд врамен со десетина квадратни смарагди, можеби симболизирајќи ги 12-те апостоли.

Ова е еден од најспектакуларните артефакти
Приврзок со емералди
Скица на потонатата галија

Гроздовите смарагди и аметисти ископани во Колумбија и сега пронајдени нудат докази за трговија на контрабанда, бидејќи тие не биле регистрирани на манифестот.

Д-р Шон Кингсли, англиски морски археолог и уредник на списанието Wreckwatch, кое ќе ги објави наодите во претстојниот број, изјави за Обсервер дека таквите „чуда“ се особено драматични како што беа среде никаде, под густ песок. „Ова е успешна археолошка хирургија“, рече тој.

„Маравилас“, именувана по „чудесната“ скулптура на Дева Марија од 13 век во манастир во Мадрид, биле дел од флотата. Од Хавана се движеше дома во Шпанија со богатства од Америка, кралски и приватни пратки, како и шверц и раскошен товар спасен од друга шпанска галија која имаше бродолом кај Еквадор.

Но, околу полноќ на 4 јануари 1656 година, потона, по грешка во навигацијата при бегањето од плитки води. Во судир со својот предводник на флотата, удри во гребен и само 45 од 650 луѓе на бродот преживеаја. Многумина беа изедени од ајкули.