Овој дел од лубеницата е корисен за здравјето на срцето и циркулацијата

Фрлањето на белиот дел од лубеницата, велат експертите, е занемарување на вреден извор на хранливи материи.
Со доаѓањето на летните горештини, сочната и освежителна лубеница станува омилена посластица. Додека многумина уживаат во нејзиниот сладок, црвен дел, белиот, потврд дел со кора често завршува во ѓубре.
Според Healthline, овој дел содржи значајни хранливи вредности, особено корисни за здравјето на срцето, крвните садови и циркулацијата.
Главната причина зошто белиот дел од лубеницата е корисен за кардиоваскуларниот систем лежи во неговата висока концентрација на аминокиселината цитрулин. Иако цитрулинот се наоѓа и во црвениот дел, неговата концентрација е поголема во белиот слој. Кога цитрулинот се внесува, тој се претвора во бубрезите во аргинин, друга есенцијална аминокиселина која се користи за производство на клучни молекули за здравјето на крвните садови.
Неговата примарна функција е да ги опушта и шири крвните садови. Кога крвните садови се порелаксирани и пошироки, крвта тече низ нив полесно и без пречки. Ова доведува до намалување на крвниот притисок, што го олеснува срцето и го намалува ризикот од хипертензија.
Покрај цитрулин, белиот дел од лубеницата содржи и други есенцијални хранливи материи. Богата е со витамин Ц, кој ги штити крвните садови. Содржи и минерали како што се калиум, кој помага во регулирањето на крвниот притисок со неутрализирање на негативните ефекти на натриумот и магнезиум, кој придонесува за опуштање на крвните садови.