Никогаш не купувајте влажни банани: Еве зошто не се добри

Дали некогаш сте забележале дека некои банани во продавницата се влажни?
Можеби сте помислиле дека тоа е дел од процесот на складирање или дека тие штотуку биле доставени. Но, тој мал детаљ може да значи многу повеќе отколку што мислите. Дали е само кондензација или нешто што дефинитивно не го сакате во вашата чинија?
Зошто бананите се влажни?
Влажните банани можат да значат многу работи, но клучното прашање е – од каде доаѓа таа влага? Во некои случаи, тоа е едноставно кондензација. Бананите складирани на ладно може да собираат капки вода кога се преместуваат во потопла средина – што е сосема нормално. Сепак, проблемот се јавува ако бананите се претходно измиени, испрскани со вода за да изгледаат посвежи или, уште полошо, ако влагата доаѓа од пукнатина каде што протекува сокот. Ваквите банани можат да бидат магнет за бактерии и мувла. Она што изгледа како обична капка вода може да скрие многу повеќе.
Ако анализираме влажна банана под микроскоп, можеби никогаш повеќе нема да ја јадеме. Влажната површина е идеална средина за размножување на бактерии кои можат да предизвикаат стомачни тегоби, а мувлата може незабележано да навлезе во кората на бананата и да влијае на внатрешноста на плодот. Исто така, постојат и пестициди. Ако бананата е влажна поради неправилно миење, можно е на нејзината површина да има хемикалии кои нормално се мијат. И да бидеме искрени – никој не сака да внесува остатоци од пестициди во телото.
Кои банани се најдобри?
Уште поголем проблем е што влажните банани контаминираат сè што ќе допрете. Замислете да ги донесете дома, да земете нешто друго со истите раце и несвесно да пренесувате микроорганизми и хемикалии во друга храна. Како да избегнете лош избор? Не мора да бидете експерт, само малку повнимателен купувач. Следниот пат кога берете банани, застанете за момент. Допрете ја кората – ако е сува и цврста, веројатно е во ред. Ако е мека, леплива или влажна без очигледна причина, можеби ќе сакате да побарате на друго место.а