Најдобрите масла за готвење доколку сте на диета
Веројатно сте слушнале дека многу луѓе велат дека мастите се штетни за вашето здравје, особено ако сте на диета
Повеќето масла за готвење содржат масти кои ја зголемуваат телесната тежина, па затоа многу луѓе избегнуваат да додаваат масла во нивната исхрана. Сепак, постојат одредени видови на здрави масла за готвење, како што е маслиновото масло, кои никогаш не додаваат калории без разлика колку ќе додадете во вашето омилено јадење. Второто најдобро масло за јадење е маслото од канола, кое исто така е добро решение за слабеење и е здраво за срцето.
Овие здрави масла за готвење кои ви помагаат да изгубите тежина може да се консумираат во која било форма. Еве седум од најдобрите масла за готвење кои ќе ви помогнат да изгубите тежина и да ги направите вашите оброци повкусни.
Кокосово масло
Кокосовото масло помага во намалување на холестеролот, спречување на болести, ја зголемува енергијата и ве прави активни и енергични. Кокосовото масло е одлично за подготовка на широк спектар на јадења бидејќи е отпорно на високи температури. Погоден е за подготовка на колачи и колачи и може да послужи како одлична замена за путерот. Кокосовото масло е богато со заситени масти и е погодно за динстање, печење и пржење.
Маслиново масло
Веднаш по сончогледовото масло, кое најчесто го користиме во исхраната, следува маслиновото масло. Маслиновото масло е најдоброто масло за готвење и помага при слабеење. Девственото или рафинирано маслиново масло содржи 78 проценти незаситени и 14 проценти заситени масти. Ова масло е добро и за срцето и дијабетичарите.
Масло од канола
Маслото од канола е добро за слабеење бидејќи е одличен извор на есенцијални масни киселини, како што се омега-6 и алфа-линоленска киселина (омега-3). Овие киселини помагаат во согорувањето на мастите. Речиси е без вкус и мирис, па затоа е идеален за пржење и готвење. Го намалува нивото на масти во телото бидејќи има десет пати поголемо ниво на омега-3 масни киселини од маслиновото масло.
Бадемово масло
Најдобрите својства на ова масло се манифестираат ако се користи како прелив за салати или како арома за колачи. Богат е со растителни протеини, витамини А, Е, Б1, Б2 и Б6, но содржи и незаситени масни киселини кои се неопходни во нашата исхрана. Бадемовото масло го подобрува варењето, ги отстранува надуеноста, лекува воспаленија на дебелото црево, а се користи и против воспаленија и изгореници.
Масло од кикирики
Маслото од кикирики се користи за пржење и печење, но и како одличен зачин за салати. Многу е ароматичен и богат со фолна киселина која овозможува побрза регенерација на клетките, но и линолеинска киселина, витамин Е и калиум кои го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Тој е богат извор на енергија и на тој начин помага во брзото слабеење.
Сончогледово масло
Сончогледовото масло е добар извор на витамин Е, а содржи и незаситени масти. Поради благиот вкус, се користи во повеќето домаќинства при подготовка на храна. Богат е со незаситени масни киселини, како и витамин Ф, кој позитивно влијае на нашето здравје. Меѓутоа, по употреба, сончогледовото масло треба да се фрли. Ако се користи повеќепати, сончогледовото масло станува многу штетно за телото.