На многумина едноставно им е непријатно, други се загрижени: Што ќе се случи ако изедете црв од цреша?


Непоканети гости – бели ларви – може да се најдат во вкусните плодови од цреша. Може ли јадењето цреши со црви да биде штетно за здравјето?

Ларвите што се кријат во црешите се ларви на црешовата мушичка, инсект од семејството муви Tephritidae. Женките од овој вид ги положуваат своите јајца во зрели плодови, создавајќи средина во која ларвите се хранат со месото додека не созреат. Овој процес е природен кај плодовите што не се третирани со силни хемикалии.

Експертите истакнуваат дека случајното голтање на ларви од цреша не претставува значителен ризик по здравјето. Ларвите од црешовата мушичка не се отровни и не пренесуваат болести, иако самата помисла на нивното присуство може да предизвика гадење. Посебно внимание треба да обрнат луѓето со чувствително варење и алергии, особено на инсекти или грини. Тие може да доживеат благи тегоби, како што се надуеност, гадење или дијареја.

Посебна претпазливост се препорачува за луѓе со ослабен имунитет. Нивното тело може да реагира побурно на протеините од инсектите. Иако посериозните последици се ретки, важно е да се биде свесен за можноста за непријатни симптоми.

Како ефикасно да се исчистат црешите?
За да избегнете непријатни изненадувања при јадење цреши, можете да користите докажан домашен метод. Плодовите треба да се потопат во ладна вода со сол (сооднос: 1 лажица сол на 1 литар вода) најмалку 30 минути, а максимум еден час. Промената на околината предизвикува живи ларви да испливаат на површината. После тоа, црешите треба добро да се филтрираат и да се исплакнат под млаз вода.

Потопувањето во солена вода е ефикасно, но не ги отстранува сите траги од ларви. Затоа експертите препорачуваат внимателно да ги испитате плодовите пред консумирање. Корисни знаци што можат да укажуваат на присуство на ларви се: мали дупки во кората, нерамномерна боја или видливи црни точки.