Кујнските крпи содржат повеќе бактерии отколку што мислите: Еве како правилно да ги перете и одржувате

На прв поглед, тие изгледаат безопасни, но крпите се запоставени, и поради нивната исклучиво „домашна“ употреба и за бришење чисти садови, а и затоа што малкумина знаат како правилно да ги перат.
Тие се користат секојдневно за бришење раце, работни површини, садови, па дури и остатоци од храна и затоа бараат посебна грижа кога станува збор за перење.
Перете ги исклучиво на 90 степени
За разлика од другите алишта за перење, кујнските крпи мора да се перат на највисока температура – 90°C, за да се отстранат сите бактерии што се акумулираат во ткаенината. Пониската температура не гарантира дезинфекција, а со тоа и безбедност во кујната. Ако сакате навистина чисти крпи, високата температура е единственото решение.
Не користете омекнувач за алишта
Може да мириса убаво, но омекнувачот за алишта не е безбеден за алишта што доаѓаат во контакт со храна. Остава филм на ткаенината, кој може да пренесе хемикалии на работните површини или садовите. Најдобро е алиштата да се перат без омекнувач, користејќи помала количина детергент – токму колку што е потребно за да бидат чисти, без остатоци.
Исушете ги алиштата пред да ги ставите во корпата за перење
Никогаш не оставајте влажни крпи на куп. Обавезно исушете ги на воздух пред да ги ставите во перална. Влажната средина го фаворизира развојот на мувла и непријатни мириси, а влажната крпа во затворена корпа брзо станува место за размножување на микроорганизми.
Помалку детергент
Прекумерната употреба на детергенти може да биде контрапродуктивна. Користете минимална количина детергент, без адитиви, за да избегнете остатоци од хемикалии што се заробуваат во влакната на ткаенината. Исто така, ја штити кожата на рацете и го продолжува векот на траење на ткаенината.
Заборавете на лошите навики и почнете правилно да ги перете: на 90 степени, без омекнувач, со што е можно помалку хемикалии. Само така ќе бидете сигурни дека вашата кујна навистина сјае, не само однадвор, туку и според хигиенските стандарди.