Колку време е потребно да се пече пилешко во рерна? Ова е точно време за најсочно месо и крцкава кожа


Печеното пилешко е идеално за семеен ручек. А како знаеш дали е добро испечен? Тоа најчесто се одредува со пробивање на месото со вилушка. Ако сокот што капе е бистар, тоа значи дека пилешкото е сварено.

Ако сокот што капе од месото е црвен, пилешкото сепак треба да се свари.

Најдобро е да го одмрзнете.

Изладеното пилешко е погодно за печење, а не замрзнато. Ако сте замрзнале, прво одмрзнете го пред да го ставите во рерна. Ставете го во фрижидер да се одмрзне за да не се расипе на шанкот. Не се препорачува печење замрзнато пилешко, бидејќи може да изгори однадвор и да не го свари добро месото внатре.

Колку време е потребно за печење?

Пред да го испечете пилешкото, потребно е добро да го измиете и потоа да го избришете со сува крпа. Пиле со тежина од околу 1 кг се пече 1 час и 10 минути на 200 степени. Десет минути пред истекот на тоа време, доколку имате, вклучете ја функцијата за скара во рерната, за кожата да стане вкусна, златна и крцкава. Доколку ја немате оваа функција, за да добиете вкусна крцкава кора, потребно е пилешкото неколку пати да го прелиете со пиво за време на печењето во рерна.

Ако печеното пилешко тежи повеќе од 1 кг, печете го 15 минути подолго, постојано проверувајќи дали е готово. Пилешкото може да го испечете прво покриено со алуминиумска фолија. Така, печете пилешко кое тежи околу еден килограм околу еден час на 190 степени. На крајот, 10 минути пред крајот на времето за печење, извадете ја фолијата за да добиете вкусна и крцкава кожа. Ако печете само пилешки батаци, тие се готови за околу 30 минути на 200 степени. Печете ги по 15 минути од секоја страна.