Колку долго печеното место може да остане во фрижидер?


Чувањето на храната носи многу прашања и грижи, особено кога станува збор за месните производи. Секој вид месо има свој рок на траење во фрижидер или замрзнувач.

Пилешко
Суровото пилешко трае само ден или два во фрижидер (на 5 степени Целзиусови или поладно), но до една година во замрзнувач (на -18 степени или постудено). Вареното пилешко може да се чува во фрижидер неколку дена, а може да се замрзне и да се јаде со разлика од два до шест месеци.

Црвено месо и свинско месо
Црвеното месо и свинското, како и печеното месо може да се чуваат во фрижидер до пет дена, а може да се замрзнат во период од четири до 12 месеци. Остатокот од преработеното месо ќе трае три до четири дена во фрижидер и два до шест месеци ако е замрзнато.

Мелено месо
Меленото месо, како говедско, телешко, свинско или пилешко, може да се чува во фрижидер еден до два дена, а може да се замрзне три до четири месеци.

Виршли и салама
Виршлите и саламата може да се чуваат во фрижидер две недели неотворени и треба да се јадат во рок од пет дена по отворањето, пишува Reader’s Digest. Ќе трае од еден месец до два месеци во замрзнувач.

Сланина и колбаси
Сланина седена во фрижидер треба да се јаде во рок од една недела, а колбасот во рок од два дена. И двете може да се замрзнат еден месец, а некои колбаси може да се чуваат во замрзнувач и до два месеци.