Кој е најздравиот начин за подготовка на јајца: Зачувување на хранливите материи и намалување на ризикот од срцеви заболувања


Истражувањето објавено во The Journal of Nutrition го утврди најздравиот начин за подготовка на јајца кои ќе ги зачуваат нивните хранливи материи и ќе го намалат ризикот од холестерол.

Имено, најдобрата опција е јајцата да ги подготвите со ловокрадирање. Ставете ги во топла, но не зовриена вода и варете ги три минути. Не додавајте сол во водата бидејќи ќе ја разреди белката.

Јајцата за ловокрадство може да го зголемат нивото на протеини во јајцата за дури 40 проценти, а вие ќе се чувствувате посити подолго време. Исто така, има способност да ја уништи евентуалната салмонела и да го намали ризикот од холестерол.

Треба да избегнувате да подготвувате јајца во форма на омлет или изматени јајца. Со високи температури и користење на големо количество масло го намалувате нивото на витамини и антиоксиданси, а го зголемувате и нивото на холестерол.

Дали знаевте дека јајцата можат да бидат корисни и за зачувување на видот? Имено, истражувањето од 2020 година покажало дека конзумирањето на две до четири јајца неделно ги намалува шансите за развој на макуларна дегенерација, која предизвикува заматен вид.