Како готвите ориз? Многу луѓе сметаат дека е леплив, а проблемот лежи во неколку работи

ОРИЗОТ, заедно со тестенините, е вообичаена храна која сите ја имаме дома. Го сакаме како лесен прилог или во рижото, а понекогаш дури го правиме и во десерт. Лесно се подготвува, но сепак – зрната ориз често се лепат заедно во голема грутка во тенџерето.
За почеток, треба да обрнете внимание на неколку клучни работи – видот на оризот, плакнењето, односот на водата и начинот на готвење. Некои видови ориз се природно поскробни и лепливи, а ако сакате ситно варен ориз со посебни зрна, изберете други видови.
Избор на вистинскиот вид ориз и негова подготовка
Долгозрнестиот ориз (басмати, јасмин) има помалку скроб и останува „одвоен“. Парбоилед оризот е делумно сварен однапред и никогаш не е леплив. Избегнувајте рижото ориз (арборио, карнароли) бидејќи има висока содржина на скроб.
Покрај изборот на видот на оризот, добро е да го исплакнете пред да готвите. Исплакнете го темелно во цедалка под ладна вода додека водата не стане чиста. Ова го отстранува вишокот на површински скроб, што предизвикува лепливост. Кога готвите, проверете дали имате правилен однос на оризот и водата. Општо правило е 1 шолја ориз до 1,5 чаши вода (за басмати и ориз со долго зрно). Ако користите Парбоилед ориз, можете да додадете уште малку вода (до 2 чаши).
Правилен начин на готвење
Во тенџере ставете ги оризот и водата, додадете прстофат сол. Оставете да зоврие на средна температура, а кога ќе зоврие намалете на најмал оган и поклопете го тенџерето. Не мешајте го оризот додека се готви – мешањето го ослободува скробот и го прави леплив. Гответе 10-12 минути додека не испари целата вода, потоа тргнете ја од оган и оставете покриено уште 5-10 минути – пареата ќе го заврши процесот на готвење.
По готвењето, додадете малку масло или путер – ова исто така ја намалува лепливоста. Можете исто така да го раширите по готвењето и нежно да поминете со вилушка низ оризот за да ги одвоите зрната. Исто така, пред да готвите, или да додадете вода, можете лесно да го пржите во сува тава или со малку масло 1-2 минути.