Како го направивме | КАКО БЕА СОЗДАДЕНИ ВАЖНИ УМЕТНИЧКИ ДЕЛА (9)

Како го снимивме филмот „Животот на другите“

„Сите го правевме тоа речиси за ништо. Атмосферата на снимањето беше речиси како студентски филм бидејќи сите работевме од страст и верување“, Себастијан Кох и Мартина Гедек во сцена од филмот

Гардијан

Филмот за Штази која ги шпионира љубовниците од Источна Германија се сметаше за премногу мрачен, а еден финансиер дури сакаше да биде преправен како комедија. Но, се случи тој да освои Оскар

Нема човек кој останал рамнодушен откако го изгледал германскиот фил „Животот на другите“. Оваа драма, која освои Оскар за најдобар странски филм, ја прикажува контролата на животот за време на Германската Демократска Република. Тајни агентит го снимаат и документираат секојдневието на граѓаните. И предавствата кои ги вршат најблиските. Иако наизглед мрачен и интелектуален, филмот снимен во 2006 година, имаше извонредно влијание не само во германија, туку и во Европа.

Флоријан Хенкел фон Донерсмарк, писател и режисер

Во зимата 1997 година, за време на мојата прва година на филмската школа во Минхен, лежев на подот и слушав музика. Почнав да размислувам за тоа како Ленин еднаш му рекол на својот најдобар пријател дека не може да ја слуша својата омилена соната за пијано толку често колку што би сакал, бидејќи тоа го прави мек и може да го спречи да сака да ги повреди луѓето што треба да ги повреди. Одеднаш, ми дојде на ум една слика: човек со слушалки, во мрачно и депресивно поткровје, тајно ги слуша своите непријатели, но со тоа неволно слушајќи ја музиката што ја избегнува цел живот. Го отворив лаптопот, почнав да пишувам и за околу еден час го напишав прегледот на филмот.

Во 2002 година, мојата сопруга и јас дознавме дека ќе имаме дете, што значеше дека треба брзо да заработам пари. Мислев дека „Животите на другите“ може да се продуцира за релативно мал буџет, па решив да го напишам сценариото. Не мислев дека ќе бидат потребни години за да се направи, но се случи. Еден радиодифузер ми рече дека ќе го финансира „Животот на другите“ ако го претворам во комедија. Не бев расположен да го правам тоа.

Во 2004 година, го испратив сценариото на еден од најпочитуваните германски кастинг агенти, 85-годишната Ерна Баумбауер, која си одреди како своја мисија да го продуцира филмот. Таа ме стави во контакт со германските актери на кои најмногу им се восхитував и ги убеди да го прочитаат сценариото. Тие го сакаа, а таа ги убеди да глумат во него со стапка што веројатно беше околу 10% од она што обично го прават. На тој начин ќе го добиеме филмот снимен само со пари од јавен грант. Снимањето траеше 37 дена во сивата берлинска зима. Со кинематограферот претходно го имав мапирано секој кадар. Немаше време за каков било вид експериментирање или импровизација.

Откако беше готов, им го прикажавме на сите германски дистрибутери. Еден по друг поминуваа. Тие чувствуваа дека е премногу мрачен, премногу интелектуален. Потоа чудо: „Буена виста“ го презеде филмот и го објави во 2006 година. Нивната верба беше онаа со која секој уметник се надева дека ќе се сретне во својот живот. Да не беа тројца луѓе во таа компанија, никој никогаш немаше да го види „Животот на другите“. Би собирал прашина на полица. Границата помеѓу успехот и неуспехот е исклучително тенка.

Длабока тага – писателот, кој го игра Себастијан Кох, и неговата девојка

Себастијан Кох, кој го играше Георг Дрејман

Флоријан првпат го запознав кога ми пријде на премиерата на еден мој филм. Тој е многу висок, навистина се истакнува. Многу ми се допадна веднаш. Беше чувствителен и паметен. Години подоцна ми кажа дека напишал сценарио, мала работа, многу скромна. Ми го прочита и веднаш ме плени. Поминавме денови заедно на неговата кујнска маса, читајќи го одново и одново, рафинирајќи го. Бевме фантастичен тим.

Прилично е тешко да се сними политички филм како „Животите на другите“ во Германија, а зад продукцијата имаше многу малку пари. Но сценариото беше доволно силно за да привлече други актери како Улрих Михе и Мартина Гедек, кои веќе беа големи ѕвезди. Сите го правевме тоа речиси за ништо. Мислам дека секој актер сака да сними барем еден филм кој ќе трае, кој може малку да го промени светот. Атмосферата на снимањето беше речиси како студентски филм, бидејќи сите работевме од страст и верување. Некои проекти едноставно ги привлекуваат вистинските луѓе – можете да почувствувате дека има нешто неизговорено меѓу редови. Тоа беше толку фантастично искуство. Бев едноставно среќен.

Дрејман е некако совршено момче кога првпат ќе го запознаете – згоден, со убава девојка, позната во театарот. Тој дури игра фудбал на улица со деца. Мислите: „Таков човек сигурно не постои? Затоа му ја давам оваа длабока тага. Тој е прилично осамен во неговата уметничка кула од слонова коска“.

Живеев во Берлин 15 години во времето кога го снимавме филмот и имав многу врски со Источна Германија. Првпат дојдов во градот во 1990 година, веднаш по падот на ѕидот, и поминав три години во театарот Шилер каде работев со луѓе кои беа предадени од членови на семејството во ГДР. И ја видов тагата тагата и сивилото што сè уште остана во градот. Тоа ми остави траен впечаток.

Се сеќавам дека во монтажата реков: „Дефинитивно ќе ја освоиме Златната палма“, бидејќи филмот има многу француска сензација. На крајот не отиде во Кан бидејќи беше пријавен за Берлинале [Берлинскиот филмски фестивал]. Но, дури кога го видов филмот за прв пат со публика, сфатив дека направивме нешто навистина посебно. Не се гледав себеси како актер како што обично можев. Едноставно бев целосно во приказната. Никогаш не размислував за оскарите. Не беше ни во мојот космос. За мене беше целосно изненадување кога „Животот на другите“ ја освои наградата за најдобар странски филм.