Како го направивме | КАКО БЕА СОЗДАДЕНИ ВАЖНИ УМЕТНИЧКИ ДЕЛА (10)

Како го направивме The Shining на Стенли Кјубрик

На Шели Дувал ѝ беше многу потешко отколку на Џек Николсон, бидејќи мораше да биде претерано исплашена цело време. Стенли Кјубрик постојано постојано ѝ велеше да изгледа поисплашено

Гардијан

„Беше лесно да се пробие вратата со секира – сѐ што требаше да стори Џек е да направи дрвото добро да пукне“

Има многу хорор филмови, но еден е во врвот на пиедесталот – The Shining од Стенли Кјубрик. Овој филм снимен во 1980 не е обичен хорор, тоа е повеќе психолошко измачување на една жена од нејзиниот сопруг, кој полека полудува додека се наоѓаат во еден голем хотел во американските планини, чии жители во зима се само тие двајцата и нивниот мал син. Синот Дани е надарен со психички способности наречени „сјаење“ (Shining ). Откако зимската бура ќе го покрие хотелот со снег, здравиот разум на Џек се влошува поради влијанието на натприродните сили што го населуваат хотелот. Уште на почетокот од филмот се гледа дека нешто е лошо. Џек Николсон и Шели Дувал се брилијантни.

 

Јан Харлан, извршен продуцент

Стенли Кјубрик добро размислуваше дали да го направи The Shining, бидејќи ужасот не беше негова работа. Потоа Стивен Кинг му даде зелено светло да ја промени неговата книга, па Стенли се согласи – и напиша многу подвосмислено сценарио.

Веднаш е јасно дека нешто грозно се случува. Во малиот хотел, сè е како Дизни, целото кич дрво однадвор – но ентериерите немаат смисла. Тие огромни ходници и сали за бал не можеа да се сместат внатре. Всушност, ништо нема смисла.

Стенли не патуваше, па затоа никогаш не отиде во Орегон каде што се правеа екстериерите. Секогаш кога гледате актери надвор, тие се во заднината на студиото Elstree во Лондон. Снегот беше направен од формалдехид и сол, додека маглата беше ситно испрскано растително масло.

Стенли никогаш не размислуваше за други актери за главната улога. Џек Николсон беше единствениот избор. Па затоа не требаше аудиција за Џек. Шели Дувал, која ја играше неговата сопруга, беше забележана во друг филм. Ќе беше тотално погрешно да се има убавица на екранот – ни требаше добар актер.

Некои сцени беа полесни отколку што луѓето замислуваат: тоа што Џек ја проби вратата со секира беше многу лесно. Сè што требаше да се направи е дрвото добро да пукне. На Шели ѝ беше многу потешко, бидејќи мораше да биде претерано исплашена цело време. Стенли постојано ѝ велеше да изгледа поисплашено.

Секогаш велеше никогаш не обидувај се да објасниш нешто што не го разбираш: во моментот кога ќе го направиш, тоа ќе се забележи на твоето лице. Така Џек ја пишува таа глупава реченица одново и одново и почнува да ги џвака завесите. Нема смисла да не сфаќа дека е болен. Или дека има духови. Тоа е одличен филм – но ако сакате објаснување, заборавете го.

„Лојд, како си по ѓаволите“ – Џек Николсон во сцената на барот со Џо Туркел

Џо Туркел, актер

Смислив четири интерпретации на мојот лик, шанкерот Лојд, и се прашував што би сакал Стенли. Му ја покажав првата – тивкиот, добар за гледање – и тој го одбра тоа. Со него работите секогаш беа во ред или добри. Тој не правеше хипербола.

Тој работеше на Шели до смрт. Таа му се јави на своето момче во Лос Анџелес и му рече: „Мрдни се оттаму и дојде овде да ме чуваш“. Нејзините сцени беа толку тешки, сето тоа врескање – и кога имаш работа со Стенли, не можеш да изврдуваш. Мора да го погодиш.

На половина пат од снимањето Џек се наведна кон мене, во барот, и рече: „Џо, го снимаме ова три недели. Еве што ќе правам. Ќе полудам – Ќе почнам со 1,5 метри во воздухот во воздухот, а потоа ќе се качам во стратосферата“. Воведната линија требаше да биде: „Здраво Лојд, добро е што те видов“. Но тој рече: „Лојд, како си, по ѓаволите? Не те видов цел абан месец во неделите“. Реков: „Прекрасно, г-дине Торенс“, додека тој стануваше сè подив и подив. Можев да видам како Стенли се лути. Откако завршивме, Стенли продолжи и рече: „Џек, тоа отвора сосема нова лименка пуканки“. Јас се згазив, Џек падна на подот смеејќи се, а Стенли знаеше дека е фатен. И тој рикаше.

Еден друг ден, Џек ми рече: „Ајде да одиме на борба вечерва“. Стенли праша кој се бори. Џек ги кажа Мухамед Али и Леон Спикс, за титулата во тешка категорија. Стенли стоеше таму, гледајќи низ камерата под агол, и рече: „Али е шампионот, ти си го трошиш времето“. Џек одговори: „Не, Спинс е шампионот“. Стенли стана, ја повика својата секретарка и рече: „Повикај го мојот кладилничар“. Џек и јас се погледнавме. Тој стави 5.000 долари на Али, а потоа рече: „Боксот е исто толку измамнички како и бизнисот со слики. Нема шанси да дозволат Спинкс да победи – бизнисот со боксот нема да заработи пари. Тоа е фикс“.

Али победи. Џек и јас отидовме. Стенли не го правеше тоа затоа што уредуваше снимки секоја вечер. „Стенли се гужваше како дете“, му реков на Џек, „и тој се гужва сега“. Беше шаховски: ги тепаше сите кога имаше 12 години, возрасни мажи во парковите на Менхетен. Тој би одел во кино со своите добивки.