Како го направивме | КАКО БЕА СОЗДАДЕНИ ВАЖНИ УМЕТНИЧКИ ДЕЛА (12)

Како го снимивме Deliverance

Филмот сè уште има значење: идејата за луѓето кои се соочуваат со насилство и која е нашата одговорност, како треба да постапуваме

Гардијан

Џон Бурман: „Каде и да одеше Нед Бити, луѓето велеа: ‘Квичи како свиња!’ Тоа траеше со години“

Овој филм од 1972 година за хоророт на преживувањето во непријателска средина од тогаш па до денес има култен статус. Неочекувано тој имаше огромен успех на благајните, заработи три номинации за Оскар. Филмот особено се поврзува со музичката сцена на почетокот кога еден од непријателски настроените мештани и младото момче го свират она што стана филмска музичка класика „Дуел на бенџовци“, како и озлогласената, насилна сцена на силувањето.

Џон Бурман, режисер

Ворнер Брос ги имаше стекнато правата за романот на Џејмс Дики и, откако го направија „Пекол во Пацификот“ во многу тешки околности, почувствуваа дека јас сум човекот што треба да го преземе. Никогаш порано не сум бил на југ, но првото нешто што го направив беше да отидам да го сретнам Дики. Заедно го изработивме сценариото. Секогаш преку кореспонденција, бидејќи кога и да се сретневме никогаш не сме завршиле многу. Тоа беше пиењето, навистина. Во една прилика дошол во Лос Анџелес да работи, но се заклучил во хотелска соба со балерина наречена Ејми Бурк.

Предупредувачите никогаш не беа многу убедливи. Откако го добивме сценариото, тие рекоа: „Ќе го направиме тоа ако можете да имате две ѕвезди“. Ги обезбедив Џек Николсон и Марлон Брандо, но тие беа прескапи. На крајот, студиото рече: „Направете го тоа со непознати за 2 милиони долари“. Имав буџет за композитор и оркестар за да ги развијат Dueling Banjos како музичка тема, но на крајот само најмив гитара и бенџо плеер да прават варијации на тоа во студијата. Тоа беше целиот резултат. Ги најдов Нед Бити и Рони Кокс од регионалниот театар и на крајот отидов кај Џон Војт да го глуми Ед, главниот лик заедно со Берт Рејнолдс. Но, тој не можеше да се одлучи. Во нашиот последен телефонски разговор, му реков: „Ќе бројам до 10. И тој конечно рече – да“.

Потребен ни беше некој што ќе изгледа соодветно за свирач на бенџо. Мојот асистент го најде ова момче, Били Реден, кое изгледаше необично, но не знаеше да свири. Така, направивме кошула со дополнителен ракав во неа, а музичарот се туткаше одзади и свиреше додека Реден удираше. Потоа се пишуваше многу за тоа како Deliverance ги клеветеше планинските луѓе. Но, мештаните беа воодушевени од филмот.

Вежбавме многу долго, бидејќи моравме да ги испраксираме актерите во стрелаштво и кајакарство. Веќе бев надолу по Чатуга, жестока река, за да се уверам дека е безбедно. Но, ја направив сцената каде што нивното кану се распаѓа на друга река, која беше преградена. Ги натерав да ги затворат сите порти спротиводно, да се испуштаат само капки. Тоа ни овозможи да изградиме шини на речното корито, за да можеме да го монтираме кануто на нив, а подоцна да го активираме распадот. Кога дојдовме да пукаме, јас бев долу на дното на катарактата на телефонот до браната. Но, јас станав нетрпелив и ги натерав да ги отворат сите порти. Едвај ја преживеавме лавината од вода.

Сите директори на „Ворнерс“ излегоа без збор на првата проекција. Тие рекоа: „Никогаш немало филм во историјата на Холивуд без жени во него што заработил многу пари“. Но, заработи 46 милиони долари, беше филм број 5 таа година. И влезе во говорот, како што може да посведочи кутриот Нед Бити. Каде и да одеше, луѓето велеа: „Квичи како свиња!“ Тоа траеше со години.

Снимањето на филмот беше полно со ризици: Џон Војт и Нед Бити во една од сцените

Џон Војт, актер

Се спротивставив на снимањето на филмот до последен момент. Читајќи го сценариото, се заглавив на сцената со силување. Но, откако Џон ме притисна ѝ ја прочитав целата работа на Маршелин Бертранд, која подоцна стана мајка на моите деца. И почнав да се гледам себеси во делото. Конкретно една точка: кога Ед се качува на карпата за да оди да го застрела момчето без заби, тој погледнува кон водопадот и вели: „Христос, каков поглед“. Не можев да видам некој друг да го прави тој момент на поезија, исто така. Сцената каде што Нед и јас сме однесени во шумата покрај ридовите е можеби мојата омилена снимка во кино – сето тоа е направено во една феноменална слика. Го турнав Џон кон тоа, реков: „Направи го тоа во едно. Ќе биде повозбудливо, бидејќи ќе видат дека се случува токму пред нив. Без трикови“.

Сите ризикувавме, но Џон беше бестрашен. Во еден момент, еден од актерите се откачи и рече: „Не можам повеќе да го правам ова“. А Џон вели: „Многу е едноставно“. Тој зграпчи весла, скокна во кануто и оди низводно, околу работите и преку трупец. Со тоа, никој не можеше да му одрече.

За малку ќе загинев качувајќи се на карпата; решив дека треба да го направам тоа за да може да се снима одблиску, што не би било возможно со каскадер. Бев на околу 3 метри од крајот, кој беше лизгаво и речиси вертикален. Им реков на двајцата луѓе под мене: „Ако почнам да паѓам, ќе се оттурнам од карпите. И ќе ме фатите“. Почнав да се лизгам, викам и еден од нив ме фати. Имаше остра карпа неколку сантиметри од мојата глава.

Филмот сè уште има значење: идејата за луѓето кои се соочуваат со насилство и која е нашата одговорност, како треба да постапуваме. Заштитата на другите им ја препуштаме на одредени членови на нашето општество: полицаецот и војската. Но, на некој начин губиме дел од нашата машкост со тоа што се криеме, криејќи се мислејќи дека сме безбедни. (Крај)