Изненадувачката сличност на корона вирусот и бубонската чума од времето на Јустинијан Први

Мозаик од шестиот век на Јустинијан Први и неговиот двор во црквата „Сан Витале“, во Равена, Италија

Чумата што ја зафати Византија ја опустоши империјата, го десеткуваше населението и ја потона економијата. Познатиот историчар од тоа време, Прокопиј, во „Историјата на војните“ напиша дека таа стигнала „од туѓа земја“

 

Пандемијата која потекна од туѓа земја и брзо се прошири низ сите пристаништа каде пристигнаа заразени патници – без разлика дали се асимптоматски или не. Немаше лек на располагање за да се запре, сите жители беа во своите домови за да избегнат зараза, стопанството запре, армијата се распоредуваше на улиците, исцрпените лекари работеа сами до исцрпување и имаше илјадници жртви дневно чии тела се распаѓаа без закопување „со денови на крајот, затоа што копачите не можеа да работат доволно брзо…“

Ова не е извештај за пандемијата на корона вирусот од 2020 година. Тоа е хрониката што ја дава историчарот Прокопиј од Цезареја за појавата на бубонската чума што се случи во познатиот свет меѓу 541 и 544 година, за време на византискиот император Јустинијан Први. Болеста  зафати огромна територија, од Кина до пристанишните градови во Хиспанија, како што Римјаните го нарекоа Иберискиот Полуостров.

Новата студија наречена „La Plaga de Justinià, Segons el Testimoni de Procopi“ (или „Чумата на Јустинијан според сведоштвото на Прокопиј“), од Жордина Салес Карбонел, истражувач од Универзитетот во Барселона, додава нова важност на оваа античка приказна напишана пред 1.500 години.

„Денес одредени сличности и паралели забележани во човековото однесување во однос на вирусот и неговите последици се толку познати и современи што, и покрај трагедијата што сите ја доживуваме, останува извор на чудење како историјата се повторува“, пишува овој археолог и историчар, кој работи на универзитетот Институт за истражување на средновековна култура за истражување.

Во 541 година, под византискиот владетел Јустинијан, избувна бубонска чума во империјата. „Алармот се слушна во Египет, од каде инфекцијата се прошири брзо и смртоносно“. Прокопиј го пишува тоа во својата книга „Историја на војните“, каде ги раскажал воените кампањи на Јустинијан во Италија, Северна Африка и Хиспанија и како војниците ја ширеле болеста низ пристаништата каде запирале – фундаментално во Европа, Северна Африка, Сасанското Царство (Персија) и од таму сѐ до Кина.

Како правен советник на Белисариј, главен воен командант на Јустинијан, Прокопиј се вклучи во воените кампањи и, според тоа, стана „привилегиран сведок“ за ефектите од пандемијата што стана позната како „Чумата на Јустинијан“.

„Избувна епидемија која речиси го избриша целиот човечки род и е невозможно да се најде објаснување со зборови, па дури и со мисли, освен да се препуштиш на божјата волја“, напиша Прокопиј. „Оваа епидемија не влијаеше на ограничен дел од Земјата, ниту на специфичен збир на мажи, ниту пак се сведе на одредена сезона од годината […], туку наместо тоа, се шири и го нападна целиот човечки живот, без разлика колку различни поединците може да бидат, без оглед на природата или возраста“. Болеста достигна „секој далечен агол на светот, како да се плаши дека може да промаши место“.

Една година откако беше откриена, чумата стигна до главниот град на империјата, Константинопол (денешен Истанбул), опустошувајќи го четири месеци. „Имаше целосно затворање и изолација“, пишува Салес Карбонел во нејзината студија. „Тоа беше апсолутно задолжително за болните луѓе. Но, имаше и еден вид спонтано и интуитивно доброволно самостојно затворање, главно мотивирано од околностите“.

„Не беше лесно да се види некој на јавни места, барем во Константинопол; наместо тоа, секој што беше здрав беше дома, се грижеше за болните или плачеше над своите мртви“, напиша Прокопиј.

Во меѓувреме, економијата пропаѓаше. „Активноста престана и занаетчиите ја прекинаа целата работа што ја правеа“. За разлика од денес, властите не беа во можност да го гарантираат снабдувањето со основни услуги. „Се чинеше многу тешко да се добие леб или кој било друг вид храна, така што, во случај на некои пациенти, нивниот живот без сомнение предвремено завршуваше заради недостаток на основни работи“, напиша Прокопиј во „Историја на војните“.

„Многумина умреа затоа што немаа никој да се грижи за нив“, додаде тој. Чуварите „паднаа од исцрпеност затоа што не беа во можност да се одморат и постојано страдаа. Поради тоа, сите  чувствуваа жал повеќе за нив отколку за болните“.

Имајќи ја предвид очајната состојба, императорот испратил групи чувари од палатата да патролираат по улиците, а телата на луѓето што умреле сами биле погребани на трошок на царската каса, напишал историчарот. Дури и самиот Јустинијан бил заразен од чумата, но тој ја победи и продолжи да владее повеќе од една деценија.

Врвовите на смртност се искачија од 5.000 на 10.000 жртви на ден и повеќе, така што, „иако на почетокот сите се грижеа за своите мртви дома, хаосот стана неизбежен и трупови беа фрлени во гробовите на другите, или  скришум или со употреба на насилство“. Со текот на времето, телата почнаа да се собираат во внатрешноста на кулите на ѕидините и немаше погребни услуги за нив.

Кога пандемијата конечно заврши, од тоа излезе една позитивна работа.

„Оние што ги поддржуваа различните политички фракции ги напуштија меѓусебните напади. Дури и оние на кои претходно им било укажано на слаби и зли дела, го напуштија целото зло во нивните секојдневни животи, затоа што потреба на империјата ги натера да учат за чесноста“, напиша Прокопиј.  (Ел паис)