Инфектолог не предупредува: Се повеќе луѓе го имаат овој проблем за кој нема терапија, а може да ве мачи со месеци


При систематски прегледи и кај децата и кај возрасните се почесто се забележува благо зголемување на слезината, кое во некои случаи трае со месеци, а секогаш по вирусни инфекции, вклучително и корона. Луѓето однадвор не ја забележуваат промената на големината на овој орган, немаат никакви симптоми, но за тоа дознаваат при преглед

Студијата објавена од NCBI (Национален центар за биотехнолошки информации) покажува дека големината на слезината може да биде малку до умерено зголемена во првите фази на инфекцијата и дека ова зголемување е во корелација со сериозноста на корона вирусот.

„Теоретски, секоја вирусна инфекција може да ја зголеми слезината. Таа е откриена сосема случајно, а може да биде и по ковид, но и по други вирусни инфекции, како што се мононуклеоза, жолтица и други вирусни инфекции. Не постои терапија што може да влијае на намалување на слезината, со тек на време се враќа во нормала“, вели инфектологот.

На педијатриска страна, ставот е сличен, тинејџерите кои имаат поплаки предизвикани од мононуклеоза или жолтица, што доведува до зголемена слезина, често лежат на инфективните одделенија.

Нормално е дека покрај падот на имунитетот, има и одредени промени во здравјето на децата. Тие генерално немаат многу пост-ковид симптоми, но слезината е зголемена поради мононуклеоза, како и цитомегаловирусна инфекција или жолтица. По секоја инфекција, слезината може да се зголеми, но и да се намали имунитетот.

Иако големината на слезината може да се удвои, не се гледа лесно кога се гледа телото однадвор. Всушност, повеќето луѓе кои имаат зголемена слезина не се ни свесни за тоа, бидејќи нејзиното воспаление не покажува никакви други симптоми. Бидејќи не покажува јасни знаци, се открива само при рутински преглед.

Симптоми на зголемена слезина се:

– Лошо варење
– Непријатно чувство после обилен оброк
– Болка во горниот лев дел на стомакот, која може да се прошири до рамото