ИФИМЕС: По Груевски, Тачи и Ѓукановиќ, дојде редот и на Рама да си оди

Меѓународниот институт за блискоисточни и балкански студии (IFIMES) од Љубљана објави анализа во која оцени дека Еди Рама ја носи Албанија поблиску до Латинска Америка, отколку до ЕУ. Во анализата стои: 

„На 28 ноември оваа година, Албанија ја одбележа 108-годишнината од прогласувањето на независноста од Отоманската империја. Откако стана суверена и независна држава, Албанија го одбележува овој ден како „Ден на знамето“, што го симболизира единството на сите Албанци. Сепак, ситуацијата во Албанија е далеку од какво било единство, а земјата севбројува во политички нестабилните и неразвиени европски земји.

Иако се очекуваше по 2013 година и доаѓањето на власт на Еди Рама, претседател на Социјалистичката партија (ПС) и градоначалник на Тирана, дека земјата да започне да цвета, се случи токму спротивното. Додека во првите две години од неговиот мандат како премиер беа забележани некои позитивни промени, после тоа  беа направени големи промени само во расцутот на (организираниот) криминал и корупцијата.

Водечките опозициски партии, односно Демократската партија (ПД) предводена од Љулзим Баша и Социјалистичкото движење за интеграција (ЛСИ) на Моника Криемади, се повлекоа и не учествуваат во работата на албанскиот парламент од февруари 2019 година. Опозицијата ги бојкотираше нелегалните локални избори на 30 јуни 2019 година, кои беа објавени од режимот на Еди Рама, а не од претседателот на Република Албанија, Илир Мета. На овие локални избори, поради бојкотот од страна на опозицијата, излезноста беше на ниво од само 22,96 отсто, а избраните градоначалници имаа криминално досие и беа осудени за кривични дела.

Во меѓувреме, политичката состојба во албанскиот политички корпус се промени. Поранешниот косовски претседател Хашим Тачи беше обвинет од Специјалното обвинителство на Косово и сега е во притворското одделение во Хаг. Понатаму, партијата на неговиот близок сојузник и соработник Мило Ѓукановиќ , претседател на Црна Гора, загуби на парламентарните избори и се очекува да му се суди за кривичните дела и воените злосторства што ги сторил. Рама јавно го поддржуваше Ѓукановиќ на неодамнешните парламентарни избори во Црна Гора. Единствениот неодамнешен успех на Рама е тоа што тој логистички го поддржуваше својот поранешен советник Зоран Милановиќ (СДП) во неговата кампања да стане претседател на Република Хрватска. Сепак, ова го покренува и прашањето за финансирање на изборната кампања на Милановиќ со „валкани“ албански пари. Како и да е, ова е само едно парче од регионалниот политички-криминален октопод.

Канабизација на Албанија како алатка за купување на гласачи

За време на првиот мандат на Еди Рама како премиер (2014-2017), Албанија стана главна земја за нелегално производство на канабис, трговија со сериозна дрога и трговија со луѓе во Европа. Ова го потврдија ЕУ, Европол, Стејт департментот на САД  и Обединетите нации . Се верува дека недозволената добивка од трговијата со дрога е во висина од пет милијарди евра. Само во Италија беа запленети 30 тони албански канабис во 2017 година (изборна година), во споредба со 11,3 тони запленети во 2015 година, што е рекорд во однос на претходните години.

По објавувањето на официјалните прислушувања на 30 јануари 2019 година, откриено е дека десетици претставници на Социјалистичката партија (ПС), градоначалници на ПС и други високи функционери соработувале со мрежите на организиран криминал во врска со купување гласови, заплашување на гласачи, фалсификување документи и други криминални активности пред и за време на општите избори во 2017 година. Ова обезбеди јасни докази за договарање на високо ниво меѓу владата предводена од Социјалистичката партија и шверцерите со дрога и луѓе, што го олеснибумот во  производството и трговијата со наркотици.

Бумот беше резултат на масовно производство на канабис на плантажите на албанските мрежи на организиран криминал, кои во замена за поддршка дадена на изборите добија заштита од политичките претставници и полицијата. Врз основа на италијанските прислушувани телефонски разговори, како и конечните и обврзувачки одлуки на италијанските судови, двајца последователни министри за внатрешни работи , Саимир Тахири и Фатмир Џафај (и двајцата исто така се претставници во Парламентот) се повлекоа од своите позиции заради вклучување на членови на нивните семејства во трговија со дрога со нивна директна поддршка. Случаите на италијанското обвинителство покажуваат дека делови од нивната добивка биле користени биле искористени за купување гласови. Додека Тахири во моментот е во притвор и го загуби мандатот како пратеник, Џафај сè уште е активен во политиката.

Потребно е да се потсети дека мнозинството на Социјалистичката партија првично одби да го укине пратеничкиот имунитет на Тахири за да може да избегне гонење. Постојат обвинувања што укажуваат на тоа дека братот на Рама исто така бил поврзан со организираната криминална мрежа, која беше осудена за водење на најголемата рафинерија за кокаин на Балканот. До денес ниту еден партиски функционер или познат криминалец не е уапсен во врска со ваквите обвинувања.

Исто како и во однос на притисокот врз медиумите, вкупната состојба во Албанија се влошува од година  во година. Германскиот весник „Билд“, Гласот на Америка и БИРН (Балканска мрежа за истражувачко новинарство) спроведоа независни новинарски истраги кои открија постоење на два случаи на обвинителство – „Случај 339“ и „Случај 184“. Случајот 339 е поврзан со десетина ЦД-а кои содржат прислушувани телефонски разговори помеѓу бандата Авдили и министрите на партијата на Рама,  градоначалникот на Драч, пратеници и  други високи функционери. На барање на германските власти, бандата Авдили беше ставена под полициски надзор во врска со трговија со сериозна дрога. Прислушуваните телефонски разговори покажаа дека бандата Авдили директно ги поддржувала претставниците на Социјалистичката партија во купувањето гласови за време на парламентарните избори во 2017 година и за возврат им биле доделени договори на јавни тендери, како и дадена неказнивост и политичка поддршка за нивните криминални активности. Случајот 184 ја покажува истата стратегија за купување гласови договорена меѓу претставниците на ПС и мрежите на организиран криминал, која беше широко применета во округот Дибар и за време на делумните локални избори во 2016 година. Иако бандата Авдили беше осудена за нарко-операциите, судската системот не успеа да одговори на изборниот аспект во овие случаи. Во еден момент за време на судењето, Обвинителството го покани изборниот комесар да даде исказ пред судот. Но, комесарот веќе беше мртов, а Обвинителството не беше свесно за тоа во тоа време …. Дали криминалците го поткупиле и судскиот систем?

Аналитичарите сега оценуваат дека режимот на Еди Рама има на располагање околу две милијарди евра за купување гласови на парламентарните избори закажани за 25 април 2021 година.

Многу пари во оптек, а држава на работ на банкрот

По победата на Рама во 2013 година, рангирањето на Албанија во однос на перењето пари значително се влоши. Според списокот објавен од Базелскиот институт за управување , кога станува збор за перење пари, Албанија се рангира заедно со земјите со најголем ризик за перење пари на европскиот континент и се наоѓа на висока (44-та) позиција на списокот. Понатаму, Советот на Европа  утврди дека мерките преземени од албанската влада во борбата против перењето пари се неефикасни и дека владата треба да ги зголеми своите идни напори во овој поглед. Понатаму, во март 2020 година, Албанија беше ставена под зголемен мониторинг од Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД),  откако се обврза на високо ниво за соработка за зајакнување на ефективноста на нејзиниот режим на борба против перење пари и  против финансирање на тероризам – како јурисдикција околу стратешки недостатоци. Сепак, што значи ова во пракса?

Според темелната анализа на Глобалната иницијатива против транснационален организиран криминал, која беше објавена во август 2020 година , се чини дека само во Тирана во периодот од 2017 до 2019 година биле испрани повеќе од 1,6 милијарди евра валкани пари преку секторот на недвижнини. Понатаму, анализата исто така посочи дека во истиот период девизните резерви во Албанија се зголемија за 3,2 милијарди евра,поточно од 6,7 милијарди евра на 9,9 милијарди евра. Се чини дека официјалната трговска статистика не може да претставува причина за ваквото значително зголемување, покажувајќи раст од само 52 милиони евра во 2018 година, со слична бројка предвидена за 2019 година. Причината за ваквите високи гореспоменати бројки може да се најде во зголемувањето  на производство и трговија со канабис во земјата како резултат на криминализацијата на владејачката елита на Рама. Шокантно е што практиката на перење пари се применува и во јавната сфера.

Во текот на последните неколку години бројни економски иницијативи се соочија со меѓународна контрола и силно локално спротивставување поради страв од корупција и перење пари. Формирање на посебна јавна агенција за инвестиции што би управувала со стратешки мултимилионски инвестиции беше силно критикувана од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светскиот Банка поради двосмислената законска рамка што овозможува неправедни договори со приватна и јавна сопственост. Понатаму, Европската комисија остро го осуди предлогот за мултимилионска фискална амнестија, бидејќи од тоа би имале корист профитерите од  криминалот и би се овозможил нивен влез во легалната економија во време кога Рама ја претвори земјата во регионален центар за перење пари. Сепак, дури и ако овие две иницијативи не успеат, некои други веќе успеаја. На пример, проектот на Рама за јавно приватно партнерство (ЈПП) вреден една милијарда, што резултираше со зголемување на јавниот долг од 63 отсто во 2013 година и 95,7 отсто во средината на 2020 година.

Според податоците на Евростат, Албанија има постигнато највисок сооднос на јавното и приватно партнерство со БДП во Европската унија. Како што е прикажано на табелата подолу, албанскиот сооднос значително се разликува од оној на другите европски земји.

Очигледно, економистите од двете страни на политичкиот спектар веруваат дека јавното-приватното партнерство на Рама (ППП) претставува сериозна закана за финансиската стабилност на земјата. Понатаму, многу договори се флагрантни примери на злоупотреби, корупција и перење пари. ЈПП поврзано со изградбата на автопатот Милот – Балдрен вреди 256 милиони евра, што е двапати повеќе од стандардот на Светска банка. Изградбата на новиот народен театар, користејќи го моделот ЈПП, беше заснована на антиуставен закон. Поточно, компанијата-корисник е избрана однапред со цел да се скрие приватен проект за недвижнини. Понатаму, ЈПП за согорување отпад ќе чини 430 милиони евра, додека компанијата што ќе има корист од тоа е од странство  и е во сопственост на 23-годишна жена без искуство или капитал. Претставниците на граѓанското општество и опозицијата сметаат дека јавното-приватното партнерство е „ултимативно “ решение не само заради корупција, туку и за перење пари. „Замолчувањето“ на медиумите, купување гласови, крадечката и криминална држава, корупција од големи размери …. Рама всушност стана последниот авторитарен владетел на Балканот – и ова треба да резултира со меѓународен мониторинг и притисок.

Илир Мета спречи граѓанска војна во Албанија

Албанија има среќа што го има најискусниот албански политичар, Илир Мета, на позицијата претседател  во тешкиот период со кој се соочува земјата за време на владеењето на режимот на Еди Рама. Претседателот Мета не падна на ниту една провокација од режимот на Рама. Тој дури и не инсистираше на локалните избори, кои согласно Уставот ги најави за 17 октомври, и покрај фактот дека нелегалните избори беа одржани на 30 јуни 2019 година. Како мудар и искусен политичар, претседателот Мета му даваше многу поголема важност на релативен мир и стабилност, бидејќи тој не сакаше да ја втурне земјата во граѓанска војна. Имено, уште од воведувањето на повеќепартискиот систем во 1997 година, Албанија беше на работ на граѓанска војна или ситуации што можат да предизвикаат насилство од големи размери.

Аналитичарите сметаат дека, имајќи ја предвид моменталната состојба во Албанија и претстојните парламентарни избори, кои треба да се одржат на 25 април 2021 година, потребно е да се организира национално  движење  што ќе обедини широк спектар на политички субјекти, и пред се граѓани на Албанија, на чие чело треба да биде Илир Мета, како единствена личност која во овој момент може да го победи режимот на Еди Рама. Додека во нормални околности би било несоодветно претседателот на Албанија да го предводи националното движење за уривање на режимот, сегашните вонредни околности тоа го бараат од него.

Заминување од режимот на Рама – спас за Албанија

Еди Рама не успеа да ги исполни очекувањата на граѓаните на Албанија. Наместо тоа, Албанија стана епицентар на европските криминални активности, а особено на  производство и трговија со дрога и трговија со луѓе. Приходите од ваквите незаконски активности се инвестираат преку „перење пари“ во јавно приватно партнерство, поради што Албанија го има на највисоко ниво на ЈПП во Европа.

Неслободните медиуми, корупцијата и нискиот животен стандард на граѓаните се вистинската слика за Албанија. Државата не функционира, што беше најдобро илустрирано во случајот со ублажувањето на последиците од разорниот земјотрес. Поточно, државата не успеа во овој поглед. Албанија исто така не беше добро подготвена за  пандемијата „Ковид-19“ и сè уште е на дното на европсктата листа за тоа како земјите се справуваат со пандемијата.

Европскиот парламент (ЕП) донесе одлука за 15 нови услови за почеток на пристапните преговори меѓу Албанија и ЕУ. Рама исто така му нанесе непоправлива штета на Косово затоа што со започнувањето на приказната за припојување на Косово кон Албанија, прашањето за меѓународно признавање на Косово стана „зацементирано“ и бесмислено. Србија имаше корист од ваквиот развој на настаните, бидејќи не само што немаше нови признавања, туку и неколку земји го повлекоа признавањето на Косово. Понатаму, Рама го дестабилизираше регионот со говорот за „Голема Албанија“, во кој тој несвесно ги игнорираше фактите дека Албанија е членка на НАТО и дека архитектурата на границите во регионот е финализирана со прогласувањето на независност на Косово. Некои други кругови во регионот кои заговараат слични идеи лесно ја поздравија неговата идеја за „Голема Албанија“.

Еди Рама има вмешано рсти во секакви работи. Тој исто така учествува во продажба на телекомуникацискиот оператор ИПКО на Косово, кој е во сопственост на словенечкиот телеком. Ова е причината зошто во октомври 2020 година тој отиде во приватна посета на Словенија за да разговара за ова прашање со словенечкиот премиер Јанез Јанша.

Еди Рама стана недоверлив, бидејќи никој повеќе не му верува. Тој го изигра договорот посредуван помеѓу опозицијата и владата. На 5 јуни 2020 година, амбасадорите на ЕУ, САД и Велика Британија го поддржаа политичкиот договор меѓу владејачкото мнозинство на Рама и Обединетата опозиција во Албанија. Договорениот компромис беше поврзан со изборна реформа, која беше еден од 15-те критериуми на ЕУ за отворање на преговарачкиот процес. Сепак, на 30 јули годинава, Еди Рама го прекрши договорот и еднострано ги усвои измените на Уставот, што всушност не беше изненадување. Целта на усвоените модификации е да се намалат шансите на здружената опозиција да победи на претстојните избори што ќе се одржат на 25 април 2021 година со спречување на формирање предизборни коалиции, додека на Косово изборниот закон забранува воспоставување на постизборни коалиции. И покрај испразнетите места во Уставниот суд, албанскиот претседател Илир Мета ги одби назначувањата, со тоа почитувајќи го мислењето на Венецијанската комисија за нивниот (не) уставен карактер. Европскиот комесар за соседство и проширување Оливер Вархеји и други меѓународни претставници ги повикаа Рама и неговиот парламент да го почекаат мислењето на Венецијанската комисија.

На 21 октомври годинава, претседателот Мета и пиша на Венецијанската комисија во врска со произволните уставни измени на Рама. Европскиот комесар Вархеји применуваше дипломатија и правичност во неговиот обид да помогне во одврзувањето на политичкиот гордијански јазол во оваа земја од Западен Балкан. Сепак, директорката за Западен Балкан во Европската комисија, Геновева Руиз Калавера интервенираше во Венецијанската комисија и побара да се одбие барањето на Мета. Имено, нејзиниот став беше дека Европската комисија треба да препорача уставни измени и албанскиот парламент да ги почитува и да постапува по нив. Ова би ги загрозило изборите закажани за 25 април 2021 година и совршено ги одразува јавните аргументи на Рама.

Неколку членови на Европскиот парламент напишаа отворено писмо во кое изразија голема загриженост и апелираа до албанските власти да го чекаат мислењето на Венецијанската комисија за да не го нарушат процесот на европска интеграција на нивната земја во ЕУ. Рама ги продолжи своите претходно започнати активности и на 27 октомври изјави дека ќе ги отфрли ваквите жалби и еднострано ќе продолжи со уставните измени и модификациите на Изборниот закон, како што стори во деновите што следуваа.

Аналитичарите сметаат дека убиството од страна на албанската полиција на 25-годишниот млад човек Клодијан Раша, што предизвика масовни протести, го демонстрира целиот размер на бруталноста на режимот на Рама. Режимот на Еди Рама мора да стане историја. Меѓутоа, во интерес на мирот и стабилноста е важно такво нешто да се постигне со парламентарни избори, кои треба да бидат транспарентни, фер и праведни, а не да се добиваат со купување гласови од „црните фондови“ исполнети од валкани пари од политички-криминално-мафијашки зделки. Очигледно е дека сегашната политика на Еди Рама ја приближува Албанија до Латинска Америка, а не кон ЕУ. По заминувањето на Груевски, Тачи и Ѓукановиќ, дојде време за заминување на Рама“, пишува ИФИМЕС.