Храна и лекови кои не треба да ги комбинирате

Дали некогаш сте се запрашале дали вашата исхрана ја менува ефикасноста на лековите? На пример, пиењето лек со топол пијалок може да го промени начинот на кој делува лекот и може да го загрози вашето здравје.
Видови на храна и интеракции со лекови
– Интеракциите со храна и лекови обично се случуваат преку три различни типови механизми – вели д-р Роналд Страм, директор на Центарот за здравје и исцелување во Њујорк.
Тој додава дека храната може да ја зголеми брзината или степенот на апсорпција на лекот, да ја намали брзината или степенот на апсорпција или да има директен фармаколошки ефект.
Антибиотици / кисела храна и млечни производи
Киселата храна, пијалоците со кофеин, може да ја намалат ефикасноста на антибиотиците како што е пеницилинот. Ако земате пеницилин, консумирајте кисела храна, вклучувајќи месо, живина, кафе, пченкарен сируп и шеќер, еден час пред или два часа по земањето на лекот.
Кинолоните, класа на антибиотици вклучувајќи ципрофлоксацин, левофлоксацин и други, може да се земаат на празен стомак или со храна.
Меѓутоа, истовременото консумирање на млечни производи ја намалува нивната ефикасност. Почекајте два часа пред и по земањето на овие антибиотици доколку сакате да консумирате млечни производи.
Антидепресиви / сирење, соја сос
Прескокнете го сирењето ако сте на инхибитори на моноамин оксидаза. Овие лекови се користат за лекување на депресија и анксиозни нарушувања и може да реагираат на храна богата со тирамин, кој се наоѓа во зрелите сирења.
Мешањето на инхибитори на моноамин оксидаза со храна која содржи тирамин, како сирење или ферментирана и кисела храна, може да го подигне крвниот притисок на опасни нивоа.
Друга храна богата со тирамин вклучува соја сос, тофу, месо, фава, кисела зелка, алкохол, авокадо, банани, екстракти од квасец и суво грозје.
Антикоагуланси / спанаќ од рибино масло
Антикоагуланси како варфарин го спречуваат формирањето на згрутчување на крвта. Некои намирници ја намалуваат нивната ефикасност, додека други го продолжуваат времето на коагулација и го зголемуваат ризикот од крварење.
„Рибиното масло, на пример, е здраво за срцето, но е и благо против згрутчување“, вели Дејвид Г. Еделсон, професор по клиничка медицина на Медицинскиот колеџ Алберт Ајнштајн во Њујорк.
Од друга страна, темнозелениот лиснат зеленчук и другата храна која содржи витамин К може да го зголеми згрутчувањето, затоа ограничете или избегнувајте спанаќ, брокула, кељ и зелена боја.
Статини / сок од грејпфрут и портокал
Јадете бобинки или друго овошје наместо утринскиот грејпфрут ако земате лекови за намалување на холестеролот наречени статини.
Пиењето сок од грејпфрут истовремено со земање статини доведува до акумулација на лекот во телото. Грејпфрутот го забавува разградувањето на лекот, што доведува до повисоки нивоа и разни здравствени проблеми.
Портокалите можат да имаат сличен ефект. Може да дојде до оштетување на црниот дроб и, во ретки случаи, сериозно оштетување на бубрезите и мускулите.
АCЕ инхибитори / замена за сол
Ако земате инхибитори на ангиотензин-конвертирачкиот ензим за да го намалите крвниот притисок, можеби ќе треба да користите и калиумови соли како замена за натриум. Проблемот е што АКЕ инхибиторите исто така предизвикуваат телото да го задржува калиумот. Ова создава високи нивоа на калиум што потенцијално може да доведе до срцева аритмија.
Секоја дрога/алкохол
Алкохолот е една од најлошите работи што можете да ги комбинирате со лекови на многу начини. Антифунгалните лекови бурно реагираат со алкохол. Оваа комбинација може да предизвика гадење, грчеви во стомакот, главоболка и црвенило. За повеќето лекови, најдобро е да се воздржите од алкохол и други лекови.