Грав на турски начин
Barabunya pilaki е традиционален турски специјалитет, грав динстан на маслиново масло со кромид, лук и домати. Ова е многу вкусно јадење, кое Турците сакаат да го јадат како лесен ручек, дел од мезе или прилог на месо или риба на скара. Се служи на собна температура или ладно, а потребно е да се сервира со малку сок од лимон одозгора и магдонос – еве што му дава освежителен вкус.
Специјалитетот Barabunya pilaki има безброј варијации на темата, но ние ви пренесуваме еден од покласичните рецепти.
Неопходно е:
500 грама шарен грав
3 моркови (излупени и исечени на прстени)
2 големи домати (исечени на средно мали парчиња)
2 големи главици кромид (излупени, преполовени и исечени)
1 зелена пиперка (исчистена од семките, исечкана на стапчиња)
4 чешниња лук (ситно сецкани)
3 супени лажици маслиново масло
Половина лажичка шеќер
1 чаша топла вода
Грст магдонос (ситно сецкан)
Сол и бибер
Парче свеж лимон за сервирање
Подготовка:
Потопете го гравот во вода ноќта пред да го подготвите овој специјалитет. Наутро процедете го гравот и наполнете го тенџерето со свеж грав. со чиста вода, така што е два до три сантиметри над гравот во тавата. Кога водата ќе зоврие, намалете го огнот на средно и варете додека гравот не омекне, околу 30 минути. Додадете вода доколку е потребно. Откако гравот е делумно сварен, преминуваме на подготовка на Barabunya pilaki! Во големо тенџере, нежно загрејте го маслиновото масло и додадете ги сечканите моркови. Оставете да врие неколку минути, а потоа додадете го кромидот и зелениот пипер. Се динстаат заедно околу пет минути на средна температура, додека кромидот не почне да станува стаклест.
Потоа додадете домати, лук и чаша топла вода. Додадете сол и бибер по вкус, и половина лажичка шеќер и сè добро измешајте. Откако ќе зоврие оставете да се вари уште десетина минути. Сега додадете варен грав во оваа смеса со зеленчук и сè добро измешајте. Покријте ја тавата со капак, но половина и оставете го овој специјалитет да врие околу половина час. Проверете дали гравот омекнал – ако е така, тргнете го од оган и оставете го да се излади. Barabunya pilaki се служи на собна температура, а традиционално се сервира со цедење сок од лимон и посипување со сечкан магдонос.