Европјаните размислуваат за гасовод за течен гас од Португалија до Италија


ЛИСАБОН – Европските власти размислуваат за гасовод за течен природен гас од Шпанија до Италија како начин да го заобиколат француското противење на гасната врска преку Пиринеите меѓу Пиринејскиот полуостров и централна Европа. Португалија и Шпанија би можеле да испратат голем дел од течниот природен гас, или ЛНГ, што го добиваат од целиот свет во другите земји од Европската унија,  но на таков подморски гасовод најверојатно ќе му требаат години за да се заврши.

Земјите на ЕУ се мачат да најдат заеднички јазик за тоа како да го одвикнат блокот од неговата зависност од рускиот природен гас. Рускиот претседател Владимир Путин го претвори извозот на гас во оружје за да изврши притисок врз блокот да ги намали санкциите поради војната во Украина. Путин веќе го прекина извозот на гас за повеќе од десетина земји од ЕУ и го намали извозот во клучните индустриски земји како Германија. Многу европски претставници стравуваат дека тој би можел да го прекине извозот на гас во поголемиот дел од Европа во текот на зимата, во време на клучна побарувачка.

Двете ибериски земји добиваат ЛНГ преку гасовод од Алжир и Мароко, како и со брод од земји како што се САД и Нигерија. Но, моментално има слаби енергетски врски меѓу Шпанија и Португалија и остатокот од Европа.

„Пиринејскиот полуостров има капацитет да замени голем дел од течниот природен гас што централна Европа денес го увезува од Русија“, изјави Коста за новинарите. Со шест фабрики за ЛНГ во Шпанија – вклучувајќи ја и најголемата во Европа, во Барселона – и една во Португалија, ибериските соседи сочинуваат една третина од европскиот капацитет за преработка на ЛНГ. Терминалите  на пристаниште ги претвораат чамците со суперладен ЛНГ во гас кој потоа се влева во домовите и деловните објекти. Ибериските постројки би можеле да испратат повеќе ЛНГ со брод до други европски пристаништа додека се гради гасовод.

Германскиот канцелар Олаф Шолц рече дека разговарал со Шпанија, Португалија, Франција и Европската комисија за проектот. Коментарите на германскиот канцелар беа поздравени од Португалија и Шпанија, кои би можеле да ги искористат придобивките од нивните инвестиции во ЛНГ.

„Шпанија е добро подготвена“, изјави шпанскиот министер за индустрија Рејес Марото за телевизијата Антена 3. „Се надеваме дека ако предлогот на германскиот канцелар напредува, ќе имаме подобра гасификација и повеќе меѓусебни врски во Европа за да не зависиме од рускиот гас и да бидеме самодоволни енергетски“.

Американската влада и бизнисите долго време гледаат на португалското атлантско пристаниште Синес како отскочна даска за проширување. Тие го идентификуваа Синес како потенцијална порта кон Европа за гас , што им овозможува да го зголемат извозот на ЛНГ и да понудат ниски цени.