Додаток што менува се: Најдобар рецепт за компир салата

Компир салата со песто се топи во устата, има интензивен вкус и одлично оди со други јадења.
Состојки:
1,5 кг компири
1 китка босилек
1 чешне лук
60 гр рендан пармезан
1 лажица сок од лимон
1/8 лажичка сол
2 лажици маслиново масло
2 лажици мајонез
Подготовка:
За да ја направите оваа салата, прво ставете ги компирите во тенџере и покријте ги со вода. Додадете околу една лажица сол во водата, покријте го тенџерето и оставете да зоврие. Гответе ги компирите додека не можете лесно да ги прободите со вилушка (вкупното време ќе зависи од големината на компирот). Исцедете ги компирите и оставете ги да се изладат.
Додека се варат компирите, направете го пестото. Додадете ги босилекот, лукот, пармезанот, сокот од лимон, солта и маслиновото масло во процесорот за храна. Мешајте додека состојките не формираат малку густа паста. Пробајте го пестото и додајте сол или лимон по вкус, имајќи на ум дека вкусот малку ќе се смири кога ќе се додаде мајонезот и ќе се измеша пестото со компирите, па сакате да има силен вкус.
Промешајте го мајонезот во пестото за да направите кремаст прелив за песто. Кога компирите се доволно ладни за да се држат, пресечете ги на половина (или исечете ги на парчиња од 2,5 см ако користите поголеми компири).
Додадете ги компирите и дресингот во садот и мешајте додека компирите не се добро обложени. Послужете веднаш или ставете го во фрижидер додека не се подготвите за јадење.