Дали знаете како правилно да го чувате кромидот?


Кромидот и лукот бараат различни методи на складирање.

Како да складирате кромид?

Кромидот не го ставајте во фрижидер. Фрижидерот е ладна и влажна средина и може да предизвика омекнување и расипување на кромидот. Најдоброто место за складирање на кромид е темно, ладно, суво и добро проветрено место.

Кога сте во самопослуга и избирате кромид, почувствувајте го пред да го ставите во корпата. Избегнувајте ги оштетените со дамки бидејќи нема да имаат свеж вкус и нема да траат долго. Кога ќе се вратите дома, не ја отстранувајте лушпата бидејќи ја штити и зачувува внатрешноста.

Како да чувате исечен или сецкан кромид?
Можете да оставите исечен или исечкан кромид во херметички контејнер или пластична кеса во фрижидер, но не заборавајте да го користите во рок од пет до седум дена. Колку подолго стои, толку е посилен мирисот и не сакате вашиот фрижидер да мириса на кромид.

Дали може да се замрзне кромидот?
Не се препорачува замрзнување на цел кромид бидејќи ќе се стврдне и нема добро да се одмрзне, но се препорачува замрзнување на исечкан кромид. Ако ви останало, само ставете го во херметички пластична кеса и замрзнете, пишува Real Simple.