Дали замрзнатиот зеленчук е со послаб квалитет од свежиот?


Здравата исхрана е незамислива без зеленчук, но многу луѓе мислат дека користењето замрзната храна е само лоша замена за свежата.

Најдобро е да јадеме свеж зеленчук, бидејќи содржи многу минерали и витамини, но што ако ги немаме на располагање?

Веќе некое време меѓу потрошувачите кружи мит дека претходно замрзнатиот зеленчук и овошје се помалку здрави од свежото, пишува metropolitan.si. Според експертите, ова произлегува од лошите практики на замрзнување храна од минатото. Денес, замрзнувањето се смета за најсоодветен начин за продолжување на рокот на траење на храната, бидејќи ги зачувува нутритивните и хранливите вредности на храната, но мора да следиме некои правила.

Важно е правилното замрзнување

Највисок квалитет на замрзнување може да се постигне кога замрзнувањето се одвива многу брзо на најниска можна температура. Пред да стигне храната во замрзнувачот, се препорачува да се бланши. На овој начин ги уништуваме ензимите кои се одговорни за побрзо опаѓање на квалитетот.

Нутриционистите советуваат кога замрзнувате зеленчук и овошје дома, исечете ги на помали парчиња и распоредете ги така што најголемата површина да биде изложена на ладење. Исто така, важно е да не се замрзнуваат големи количини одеднаш.

За најдобар резултат, добро е храната да се чува во херметички затворено пакување, бидејќи на овој начин се спречува сушењето, а воедно се зголемува и издржливоста на храната. Мора да бидеме свесни дека дури и замрзнатата храна нема неограничен рок на траење.

Што е со одмрзнувањето?

Потешко е да се зачува квалитетот на купената замрзната храна, затоа е важно да се затворат во соодветна кеса што е можно поскоро по купувањето и веднаш да се стават во замрзнувач по пристигнувањето дома. Пред консумирање, важно е правилно да се одмрзне храната. Зеленчукот, на пример, може да се готви без претходно одмрзнување, додека другата храна во принцип мора да се одмрзне пред да се стави во тенџерето. Важно е да се направи правилно.

Ако немаме време за одмрзнување во фрижидер, храната можеме да ја одмрзнеме и во ладна вода, но само ако храната е непропустливо спакувана. За најбрзо одмрзнување, можете да користите микробранова печка, која е особено погодна за помали парчиња. Одмрзнатата храна брзо се расипува, затоа треба да се користи што е можно поскоро, а одмрзнатата храна не треба повторно да се замрзнува. Експертите исто така нагласуваат дека времето на одмрзнување не треба да биде подолго од 12 часа.

Кои се придобивките од замрзнатиот зеленчук?

Резултатите од различни истражувања покажале дека хранливата вредност може да се зачува со замрзнување, а е слична на онаа на свежите производи. Слично објаснува и советничката за исхрана Мојца Чепуш.

– Тестовите покажуваат дека замрзнатата храна е подобра од свежата храна која не е во сезона. Тоа е главно поради тоа што свежото овошје и зеленчук биле собрани пред да бидат целосно зрели. Зреењето продолжи по патот. Но, поради тоа растението не ги добило сите хранливи материи што можело да ги има. Напротив, на растението зрее замрзнато овошје и зеленчук. Се замрзнува со брзи процедури. И тргна веќе замрзнато – изјави таа за visita.si.

Во крајна линија, замрзнатиот зеленчук и овошје се добра и здрава алтернатива кога не е достапна свежа храна. Но, треба да се внимава добро да се замрзнат, а мора да се одмрзнат и на правилен начин.