Дали со храна може да се подобри крвната слика? Дознајте кои намирници го јакнат здравјето и имунитетот
Недостатокот на железо во организмот предизвикува хипохромна анемија, која според Светската здравствена организација е најчеста болест предизвикана од несоодветна исхрана.
Оловото игра многу важна улога во многу метаболички процеси во телото. Учествува во синтезата на хемоглобинот, кој транспортира кислород од белите дробови до сите клетки, како и многу важни ензими. Го поддржува растот и ја зајакнува отпорноста на телото на инфекции.
Нашето тело содржи во просек околу 3 g железо (жени околу 2,8 g и мажи 3,8 g), од кои најголемиот дел е таканареченото функционално железо, додека остатокот се складира. Дневните потреби за овој минерал зависат од возраста, полот и состојбата на телото. Препорачаната дневна доза за мажи е 10 mg, додека за жените е двојно поголема, од 18 до 22 mg.
Недостатокот на железо во организмот може да биде присутен во текот на целата година, па ќе споделиме со вас неколку совети како да ја подобрите крвната слика. Која храна треба да ја внесете во менито дознајте според порталот krastarica.com.
Што влијае на апсорпцијата на железо?
Прво, да кажеме што го зголемува ризикот од анемија:
-Еднолична исхрана;
-Прекумерна употреба на алкохол;
-Прекумерно внесување кафе и пијалоци со кофеин;
-Неправилно спроведување на постот;
-Драстични строги диети;
-Недоволен внес на свежо овошје и зеленчук.
Како да се поправи крвната слика?
Спанаќот е добар за подобрување на крвната слика бидејќи е богат со оксална киселина, која ја намалува апсорпцијата на железо. Од друга страна, употребата на храна со многу витамин Ц, кој ја поттикнува апсорпцијата на железото.
Препорака да се испие чаша сок од цеден портокал со оброк. Можете да ја дополните вашата исхрана со витамин Ц преку суплементи (до 2 g на ден). Избегнувајте комбинирање на храна богата со железо со млеко и млечни производи.
Исто така, се препорачува да поминувате што повеќе време на свеж воздух и да пешачите најмалку 60 минути дневно.
Како да се влијае на крвната слика со храна?
Подобрувањето на крвната слика преку исхраната треба да биде приоритет. Железото најдобро се апсорбира во телото преку храната. Заради поголеми потреби, жените апсорбираат поголем процент од овој минерал од храната отколку мажите, а истото важи и за децата во споредба со возрасните, трудниците. Анемијата може да се лекува со правилна и адекватна исхрана.
Можеме да увеземе отпадоци, сушено овошје, жолчки, риба (особено туна), школки. Задолжителни се мешунките, ротквиците и дефинитивно месото – првенствено пилешкото и мисиркиното. На анемичните им се препорачува да консумираат поголема количина лук и кромид во текот на денот.
Храна која може да влијае на подобрување на крвната слика:
– сирење,
– жолчка,
– Морска храна,
– џигер,
– цели зрна
– зелен зеленчук,
– кајсии,
– цреши,
– сушено овошје.
Сите наведени намирници помагаат за подобра апсорпција на железото.
ЗАБЕЛЕШКА: Целите житарки се многу добар извор на железо, но не треба да се јаде со друга храна која е богата со овој минерал.
Недостатокот на железо доведува до замор, слабост, бледило, главоболка, раздразливост, исцрпеност, па дури и палпитации. Има недостаток на концентрација, намален отпор и склоност кон инфекции. Можете да ја подобрите вашата крвна слика со здрава исхрана и природни лекови.